Fermierii au fost afectați de seceta de anul trecut, iar anul acesta au fost nevoiți să cultive cereale aduse din Africa, mult mai rezistente la secetă. Ce vor planta fermierii, aflați în rândurile următoare.
Românii ar putea consuma cereale din Africa, iar porumbul să fie înlocuit de sorg. Fermierii din Buzău au fost nevoiți să caute alternative din cauza secetei. Sorgul este principala cereală folosită pentru pâine din Africa, iar acum a ajuns și în România.
Fermierii din țara noastră au început deja să cultive această plantă, deoarece este mult mai rezistentă la temperaturi mari și la secetă. De asemenea, făină din această cereală este foarte bună pentru cei care au alergii.
În Buzău, fermierii au plantat în această primăvară în jur de 1.000 de hectare de sorg. În Africa, planta este foarte populară și cultivată pe suprafețe foarte mari, costurile de înființare fiind mai mici decât cele ale porumbului.
Citește și: Se dau bani pentru fermierii din România. Care este suma maximă pentru un hectar
Fermierii spun că pot produce în jur de 7 tone de sorg pentru fiecare hectar cultivat, chiar și în condiții de secetă și de căldură extremă. Anul trecut, fermierii au avut de pierdut enorm, deoarece producția de porumb sau rapiță a eșuat din cauza secetei. Lipsa precipitațiilor a distrus complet culturile.
Sorg-ul a mai fost cultivat în trecut în România, însă nu pentru mult timp, deoarece nu este o plantă care poate crește pe orice timp de teren. Pământul trebuie pregătit cu mare atenție înainte ca sorg-ul să fie plantat.
Din boabele de sorg se obține făină fără gluten, iar preparatele din fără de sorg pot fi consumate chiar și de cei care au intoleranță la gluten. Totodată, tulpina plantelor poate fi folosită ca și furaje pentru animale.
Sorg-ul este o plantă care face parte din familia Poaceae, fiind una dintre cele mai cultivate specii la nivel mondial. Este o plantă foarte rezistentă la secetă, iar studiile arată că este un înlocuitor perfect pentru porumb.
Fiind foarte asemănătoare cu porumbul, sorg-ul este o mare iubitoare de căldură. Temperatura minimă la care poate rezista este de 10-12 grade Celsius și necesită în timpul vegetației temperaturi cuprinse între 25 și 35 de grade Celsius.
Dintre toate plantele cultivate la noi în țară, sorg-ul este cea mai rezistentă. Are un sistem radicular foarte bine dezvoltat, iar în cazul unei secete prelungite, planta își micșorează talia. Mai mult de atât, coeficientul de evapotranspirație este redus.