02 oct. 2024 | 13:05

Românii se pregătesc să pună varza la murat. Cât costă kilogramul acum în piețe

Sfaturi Culinare
Românii se pregătesc să pună varza la murat. Cât costă kilogramul acum în piețe
Varza murată rămâne un element esențial în bucătăria româneasc

În fiecare toamnă, românii se pregătesc să pună varza la murat, una dintre cele mai iubite și respectate tradiții culinare. Această practică este transmisă din generație în generație și marchează, în mod simbolic, pregătirea pentru iarnă. De Sfântul Dumitru, pe 26 octombrie, multe gospodine încep să pună varza la murat, respectând cu strictețe obiceiurile tradiționale. Interesul pentru această activitate rămâne ridicat, mai ales că prețurile la varză și costurile aferente pregătirii acesteia au devenit subiecte de discuție în piețele din toată țara. Așa că, ne-am interesat să aflăm și cât costă kilogramul acum în piețe.

În octombrie, românii se pregătesc să pună varza la murat

Punerea verzei la murat este un ritual de toamnă adânc înrădăcinat în cultura românească. De-a lungul timpului, acesta a devenit un simbol al pregătirilor pentru iarnă.

De fapt, în tradiția românească, punerea verzei la murat este un semn că gospodăriile se apropie de finalizarea proviziilor pentru sezonul rece.

Românii se pregătesc să pună varza la murat. Cât costă kilogramul acum în piețe

De Sfântul Dumitru, conform tradiției, gospodarii încep acest proces, iar în piețele din România, vânzările de varză și sare cresc semnificativ. Din ce în ce mai mulți români sunt interesați să afle cât costă kilogramul de varză și cum pot prepara cele mai bune murături.

Am aflat cât costă kilogramul de varză acum în piețe

În această perioadă, prețurile la varză variază în funcție de regiune, de recolta din anul respectiv și de condițiile meteorologice care au influențat producția.

În piețele din marile orașe, prețul variază între 5 si 7 lei kilogramul de varza românească, în funcție de calitatea și mărimea verzei. În piețele din zonele rurale sau din orașele mai mici, prețurile la varză pot fi mai mici, situându-se între 3 și 5 lei pe kilogram.

Prețurile sunt influențate și de cererea mare din această perioadă, deoarece mulți români își fac provizii pentru iarnă. De asemenea, un alt factor este transportul, care poate crește costurile pentru cei care locuiesc departe de zonele agricole.

Când se pune varza la murat? Tradiții de Sfântul Dumitru

Conform tradiției românești, varza se pune la murat de obicei în jurul sărbătorii Sfântului Dumitru, pe 26 octombrie.

Această dată nu este aleasă întâmplător, având în vedere că toamna este sezonul ideal pentru murături.

Românii se pregătesc să pună varza la murat. Cât costă kilogramul acum în piețe

Este momentul când  temperaturile sunt perfecte pentru fermentarea naturală a verzei. Românii consideră că varza murată trebuie pusă la sfârșitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie.

Dacă faci așa, varza ta va fi gata până la Crăciun, când este folosită pentru sarmale, o mâncare tradițională nelipsită de pe mesele de sărbători. Respectarea acestei perioade asigură o fermentare naturală, în care varza devine fragedă și aromată, ideală pentru gătit.

Îți propunem o rețetă de varză murată

În multe gospodării, obiceiul de a pune varza la murat în această perioadă este respectat cu sfințenie, iar procesul implică atât experiență, cât și câteva trucuri moștenite din familie. Pentru a pune varza la murat, ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • Varză albă (preferabil căpățâni mari și dense);
  • Sare grunjoasă, neiodată (aproximativ 40g de sare la 1 litru de apă);
  • Cimbru uscat și mărar uscat,
  • Boabe de piper,
  • Hrean, foi de dafin și, opțional, boabe de muștar.

Românii se pregătesc să pună varza la murat. Cât costă kilogramul acum în piețe

Spală bine căpățânile de varză și scoate cotorul. Poți face o mică incizie în partea de jos pentru ca saramura să pătrundă mai bine. Pregătește saramura fierbând apă cu sare, proporția fiind de 40g de sare la 1 litru de apă, și las-o să se răcească puțin.

Așază varza într-un butoi sau borcan mare, intercalând cu crenguțe de mărar și cimbru, câțiva căței de usturoi, boabe de piper, hrean și foi de dafin. Toarnă saramura răcită peste varză, asigurându-te că varza este complet acoperită.

Acoperă recipientul cu un capac și lasă-l într-un loc răcoros, ferit de lumina directă, timp de aproximativ 4-6 săptămâni.

Trucuri pentru o varză murată perfectă

Avem și câteva trucuri pentru a avea o varză murată perfectă. Așa că, ar fi cazul să adaugiă câteva felii de gutuie sau sfeclă roșie în butoi pentru a-i da o aromă și o culoare deosebită.
Hreanul ajută la menținerea verzei crocante, prevenind înmuierea.

Ai grijă ca saramura să acopere în totalitate varza, în caz contrar, aceasta se poate strica. Punerea verzei la murat este o tradiție care aduce împreună generații întregi de români, păstrând vii obiceiurile de pregătire a alimentelor pentru iarnă.

De la prețurile din piețe și până la respectarea rețetelor tradiționale, acest proces este un ritual al toamnei.

Varza murată rămâne un element esențial în bucătăria românească, iar cei care respectă tradiția și trucurile din bătrâni vor avea parte de o varză delicioasă, gata să fie savurată în lunile reci.

Parteneri
Unde se află mâna Sfântului Ciprian. Se sărbătorește pe 2 octombrie și este cunoscut ca izbăvitorul de vrăji și blesteme
Redactia.ro
Taxă nouă pentru cei care locuiesc la bloc și au centrală termică. Măsura se va aplica chiar din această iarnă
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
DESPĂRȚIREA momentului în showbizul românesc! Și-au spus ADIO, iar el și-a găsit deja altă iubită! 'Ce dai, aia primești'
Unica.ro
Harry, eclipsat total de William. Momentul a fost jenant
EVZ.ro
Florin Salam, declarație superbă de dragoste pentru Roxana, de ziua lui! / VIDEO
Spynews
Decizie pentru românii cu mașini mai vechi de 15 ani. Pot ridica 3.000 de lei de la Primărie
Capital.ro
Acasă la Teo Trandafir. Cum arată vila în care locuiește cu fiica ei adolescentă. A adoptat-o de mică, i-a oferit totul, iar imaginile vorbesc de la sine
Avantaje
ALEX PIȚURCĂ RUPE TĂCEREA pentru Mediaflux.ro! EXCLUSIV! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în CAZ
Mediaflux
Andreea Bostănică a împlinit 20 de ani! Ce surpriză incredibilă i s-a făcut în Paris / VIDEO
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am fost la ea acasă"
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro