Pe Raed Arafat îl cunoaște o țară întreagă drept fondatorul SMURD, însă puțini știu cum arăta acesta în urmă cu 35 de ani. Actualul șef al Departamentului pentru Situații de Urgență a absolvit facultatea la Cluj, în 1989, iar o fotografie cu el din acea perioadă a apărut pe internet. Cu greu îl poți recunoaște, dacă nu știi că este vorba despre el.
Înainte de 1989, un tânăr de origine siriană venea în România pentru a studia medicina. Născut la Damasc, Siria, în anul 1964, Raed Arafat a ajuns în țara noastră în anii ’80 și s-a înscris la Facultatea de Medicină de la Cluj-Napoca. A absolvit-o în 1989, iar pe internet există o fotografie cu el din acel an.
Înalt, slab, cu o ținută elegantă și cu păr, Raed Arafat cu greu poate fi recunoscut în fotografia din perioada studenției de către cei care sunt obișnuiți cu imaginea lui din prezent. După Revoluție, a început să profeseze ca medic, dar a înființat și serviciul SMURD, mai întâi la Târgu Mureș, unde funcționa pe bază de voluntariat și colaborare cu alte echipe medicale inclusiv din afara țării.
Cu timpul, SMURD a fost extins la nivelul întregii țări, în prezent fiind un serviciu național integrat, având la dispoziție elicoptere, ambulanțe și echipamente moderne pentru intervenții de urgență, atât medicale cât și de salvare din accidente.
Raed Arafat a deținut și continuă să dețină funcții importante în structurile guvernamentale și administrative din România. Din 2007, el este subsecretar de stat în Ministerul Sănătății și ulterior a devenit secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), o structură din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, prin care sunt coordonate intervențiile în situații de urgență pe plan național.
A fost numit și în funcția de ministru interimar al Sănătății în ianuarie 2012, într-un context politic tensionat, când reformele din sistemul sanitar propuse de Guvern au stârnit controverse. A demisionat temporar din funcția de subsecretar de stat în urma unui conflict cu președintele de la acea vreme, Traian Băsescu, pe tema reformei sănătății, dar a fost readus în funcție ca urmare a protestelor publice masive în sprijinul său.
Sub conducerea sa, DSU a coordonat numeroase intervenții, fiind implicat inclusiv în gestionarea situației pandemice. Acțiunile și deciziile sale nu au fost însă ferite de controverse, iar în perioada pandemiei i s-au adus numeroase critici în acest sens.