Conform meteorologilor, canicula nu pleacă, nu cel puțin până la jumătatea lunii care vine. Dar, cu toate astea, este momentul în care toate gospodinele ar trebui să pună murăturile de ianră. Știm că e cam complicat pe vremea asta, dar Playtech Chef a decis sa-ți spună, totuși, când se pune varza la murat pentru iarnă.și să-ți dezvăluie și tucul pe care toate gospodinele îl folosesc.
Deși gospodinele știu că în lunile octombrie-noiembrie este timpul pentru a pregăti varza murată, cu cât se apucă mai devreme, cu atât la iarnă, varza va mai delicioasă.
Cu cât o ai mai devreme, cu atât o poți folosi ca garnitură sau salată, sau de ce nu, la sarmalele în foi de varză, dar murată.
Playtech Chef s-a gândit că, deși afară sunt peste 35 de grade, că ar fi momentul să începi să pui varza la murat ceva mai devreme, decât în octombrie sau noiembrie, iar pentru asta îți va explica trucul pe care toate gospodinele îl folosesc.
Finalul lunii august, și începutul lunii septembrie, conform tradiției populare, este perioada în care se încep pregătirile de iarnă, mai ales în privința murăturilor. Deși varza se pune, în mod normal, în octombrie-noiembrie, și în această perioadă o poți face la fel de bine.
Vezi și: Ce să nu pui în borcanul cu murături. Greșeala pe care o fac milioane de românce în fiecare toamnă
Dar, așa cum ne atenționează Playtech Chef, există și câteva trucuri, știute de gospodine când vine vorba de când și cum se pune varza la murat pentru iarnă.
Dacă ești și un pasionat grădinar, știi care sunt cele mai bune soiuri de plantat pentru viitoarele recolte de varză pentru murat, dar dacă nu, iată ce ne recomandă prietenul Playtech Chef:
”Se știe că există diferite soiuri de varză: timpurie, mijlocie și târzie. De obicei, soiul de iunie este bun pentru a semăna răsaduri, pentru a tăia capete și a mânca varză proaspătă în a doua jumătate a verii, dar și pentru murături pentru iarnă.
Dar poți găsi multe semințe de alte soiuri de varză albă. Desigur, pentru recoltare este necesar să se utilizeze soiuri de maturare medie și târzie. Soiurile timpurii nu sunt potrivite pentru acest scop.”, spune Playtech Chef.
Cu alte cuvinte, unul din trucurile gospodinelor, fie că au sau nu în grădină varza, este soiul ales pentru a putea avea o varză murată foarte bună.
Vezi și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci murături pe stomacul gol
Procesul de murare nu este atât de complicat, dar fiecare familie are tradițiile sale, iar rețeta este transmisă generațiilor următoare. De la cântărirea verzei, pregătirea vasului, tăierea morcovilor și urmărirea cantității de sare pentru a fi corectă, aceștia sunt pașii simpli de făcut.
Playtech Chef vă propune azi o rețetă, ceva mai specială, de varză murată:
Această rețetă specială a fost transmisă din generație în generație spune Chef-ul, iar acum vrem să o împărtășim cu voi. Iată care sunt ingredientele necesare:
Mai întâi trebuie să cântărești varza pentru a urmări cu exactitate toate proporțiile în pașii următori.
Taie mai întâi morcovii, cu ajutorul unui robot de bucătărie, sau cu un cuțit care taie foarte bine, apoi taie varza, dar, mai recomandă Playtech Chef, folosește o răzătoare pentru a o tăia în bucăți lungi și subțiri.
Vezi și: Cum salvezi murăturile prea sărate. Toate gospodinele trebuie să știe acest truc
După ce ai terminat de tăiat, amestecă totul, iar cel mai bine se amestecă folosind mâinile, apăsând ușor varza pentru ca aceasta să lase suc.
Pentru a obține o varză cu cel mai bun gust, stoarce-o ușor în timp ce o amesteci cu sarea, morcovii și mierea.
Apoi pune totul într-o oală mare, perfectă pentru murarea verzei. Acoperă amestecul cu frunzele de varză și cu o farfurie mare, iar deasupra pune un obiect greu.
Acest lucru va face ca procesul de murare să fie mai rapid și mai ușor. Ține vasul într-un loc cald timp de 3 zile, amestecând prin el cu un băț în fiecare zi pentru a da drumul la gaze, apoi mută-l într-un loc rece.
O săptămână mai târziu, pregătește mai multe borcane de sticlă, sterilizează-le, umple-le cu varza și păstrează-le în frigider sau în pivniță. Bucură-te de gust!