02 apr. 2024 | 17:35

Cât costă varza în piețe, în 2024. Prețurile au luat-o razna față de anul trecut

News
Cât costă varza în piețe, în 2024. Prețurile au luat-o razna față de anul trecut
Românii vor scoate bani mai mulți din buzunar

Vești proaste pentru români, chiar înainte de Paște! Aceștia vor trebui să scoată bani mai mulți din buzunare pentru cumpărături. Prețul la carnea de miel a crescut considerabil, dar și prețurile legumelor s-au triplat față de 2023. Cât a ajuns să coste varza în piețe?

Cât costă varza în piețe, în 2024

Paștele din 2024 va costa mai mult decât în anii trecuți! Cei care se gândesc să cumpere miel de Paște și legume pentru prepararea mâncărurilor tradiționale, trebuie să știe că prețurile au crescut enorm.

Un kilogram de carne de miel a ajuns să coste chiar și 60 de lei în unele zone ale țării, iar varza se vinde cu un preț de trei ori mai scump decât anul trecut. Spre exemplu, o varză medie se vinde cu aproximativ 10 lei la tarabe. Varza este una dintre legumele preferate de români, mai ales că este potrivită în orice sezon.

Preț mai mare față de anul trecut

Înainte de Paște, românii se îngrămădesc să cumpere varză proaspătă, dar de asta vor trebui să achite mai mult pentru ea. La tarabe, un kilogram de varză costă 10-11 lei. Mai ieftină este varza veche, care costă 3 lei kilogramul.

„Este o cultură foarte bună. Ne-am adaptat foarte bine la tehnhologie, cultivând varză, şi văd că merge foarte bine. Nici iernile nu mai sunt cum erau altadată. Eu zic că este foarte bună. Şi la preţ, şi la gust şi la orice.”, precizează Irinel Gliga, legumicultor

Nu doar varza s-a scumpit enorm, ci și roșiile! Pentru mulți români, aceste legume au ajuns să fie un lux. Un kilogram de roșii românești se vinde acum în piețe și cu 50 lei kilogramul. Din acest motiv, oamenii preferă să cumpere roșii din import, deși nu au același gust delicios.

Carnea de miel, un lux pentru români

Carnea de miel este nelipsită de Paște, dar crescătorii de oi s-au văzut nevoiți să crească prețurile la carne. Un kilograme de carne în viu este de 25-25 de lei. Prețul este mult mai mare la cel tăiat, unde un kilograme de carne de miel costă și 60 de lei.

„Sunt de toate mărimile, de la 7 kilograme, până la 15 kilograme, crescuți sănătos, astfel că avem și mai mici, și mai mari. S-a scumpit carnea de miel, dar totul s-a scumpit în ultimul an. S-a scumpit și la viu, unde este 25 de lei, dar s-a scumpit și la cel tăiat, unde cerem 60 de lei, dar mai negociem cu clientul, să fie toată lumea mulțumită”, susține un producător, care vinde carne de miel.

Vezi și: Pe lângă roșii, au fost retrase și căpșune din magazinele din România. Au fost distruse imediat, erau periculoase

Cât costă roşiile româneşti în pieţe în acest an

În 2023, românii au fost nevoiți să scoată din buzunar în jur de 33 de lei pentru un kilogram. Acum, vor plăti ceva mai mult, în condițiile în care prețurile au crescut cu aproximativ 10 procente. Potrivit Antena3, kilogramul de roșii se va vinde, în primă fază, cu 37 de lei, urmând ca prețul lor să crească în perioada următoare.

„Am luat vreo 400 de tone de bălegar de la o fermă. Îngrășăminte nu ne mai permitem. 20 kilograme de îngrășăminte sunt undeva la 700 de lei. Ne-am gândit și la clienți și buzunarele lor, dar și la buzunarele noastre”, a declarat un fermier din județul Olt, potrivit RomâniaTV.

Parteneri
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi! Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea
Redactia.ro
Actorul legendar care a fost căsătorit cu cinci femei, dar a fost îndrăgostit toată viața de un bărbat
Click.ro
Șofer român de TIR mort în Belgia după un incident șocant: Un capac de canal aruncat de pe un pod i-a trecut prin parbriz
Digi24
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din ce în ce mai mulți Putini în lume”
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Salarii foarte mari pentru românii din Spania. Ce venituri oferă angajatorii
EVZ.ro
Adevărul despre Andreea Liptak, după 12 ani! De ce a plecat din televiziune! A fost sau nu dată afară!
Spynews
ILEGAL pentru orice român. Te scanează automat. A intrat în vigoare pe 31 martie
Capital.ro
Parada planetară 2024: Data în care va avea loc fenomenul astronomic rar | Șase planete se vor alinia pe cer
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
VOUCHERE de 500 de lei de la stat. Cum pot fi ridicați BANII
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cine este Nemo, artistul elvețian care a câștigat Eurovision 2024. A spart trofeul pe scenă la câteva secunde după ce l-a primit / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină de lux! Cum arată noul bolid al manelistului
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro