O hidratare adecvată este extrem de importantă pentru sănătatea fiecăruia dintre noi. Nutriționiștii spun că dacă nu bem suficientă apă poate duce la deshidratare. Lipsa apei poate provoca oboseală, dureri de cap, probleme ale pielii, crampe musculare, tensiune arterială scăzută și ritm cardiac accelerat. În afară de apă, există alimentele de zi cu zi, care odată consumate, ne ajută să rămânem hidratați. Cât despre beneficii, sunt extrem de multe.
Apa este un element împortant, când vine vorba de hidratare. De fapt, experții recomandă, în general, să bem mai multe pahare de apă pe zi pentru a ne satisface nevoile de hidratare.
Dar, deși consumul de apă este foarte important, o putem obține și din alimentele regăsite pe piață. Alimentele sănătoase care pot contribui cu o cantitate mare de apă la dieta noastră, sunt la îndemnâna fiecăruia dintre noi.
Consumul de alimente sănătoase și hidratante, mai ales pe timp de vară, când organismul pierde apă și electroliți vitali prin transpirație, poate menține nivelul de hidratare ridicat și furnizează o varietate de nutrienți.
Vă recomandăm în cele ce urmează, o mică parte din alimentele ce conțin cel puțin 90% apă, ceea ce le face să fie o alegere excelentă pentru nevoile de hidratare ale unei persoane.
Pepenele, care are un conținut de apă 92%, este foarte sănătos și unul dintre cele mai hidratante alimente pe care le poți consuma.
O porție de 154 de grame conține 118 ml de apă, pe lângă câteva fibre și mai mulți nutrienți importanți, inclusiv vitamina C, vitamina A și magneziu.
Este, de asemenea, destul de săracă în calorii, furnizând doar 46 de calorii pe cană. Datorită conținutului ridicat de apă, pepenii verzi au o densitate calorică foarte scăzută.
Asta înseamnă că o porție relativ mare de pepene roșu conține foarte puține calorii. S-a demonstrat că alimentele cu densitate calorică scăzută ajută la pierderea în greutate prin promovarea sațietății și reducerea apetitului.
În plus, pepenele roșu este bogat în antioxidanți puternici, inclusiv licopen. Acest compus a fost studiat pentru capacitatea sa de a reduce daunele oxidative asupra celulelor, care au fost legate de boli precum bolile de inimă și diabetul.
Puteți adăuga pepenele roșu în dietă consumându-l ca o gustare răcoritoare sau ca garnitură. De asemenea, este folosit în mod obișnuit pentru a face salate.
Conținutul de apă al acestui aliment este 96.73%. Castraveții sunt o sursă de potasiu și conțin, de asemenea, fosfor, magneziu și o cantitate mică de calciu.
Deși nu se laudă cu un conținut ridicat de vitamine și minerale ca alte fructe și legume, conțin nutrienți speciali numiți cucurbitacine, despre care unele dovezi sugerează că aceste alimente ar putea avea un efect antidiabetic.
Apa de castraveți este, de asemenea, o băutură de vară populară pentru persoanele cărora nu le place gustul apei simple.
Căpșunile, spun nutriționiștii, sunt alimentele cu un conținut de apă de 91%. Asta le face să fie alimentle foarte hidratante. Deoarece aproximativ 91% din greutatea căpșunilor provine din apă, consumul lor va contribui la aportul zilnic de apă.
În plus, căpșunile furnizează o mulțime de fibre, antioxidanți care luptă împotriva bolilor și vitamine și minerale, inclusiv vitamina C, acid folic și mangan.
S-a demonstrat că un consum regulat de căpșuni reduce inflamația, ceea ce poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă, a diabetului, a bolii Alzheimer și a diferitelor tipuri de cancer.
Este ușor să includeți căpșunile în alimentație prin amestecarea lor în smoothie-uri sau încorporarea lor în salate.
După cum se știe, țelina are conținutul de apă de peste 95%. Această legumă crocantă, de culoare verde deschis, este săracă în calorii, proteine și carbohidrați, dar are un pumn de fibre.
De asemenea, furnizează vitaminele A și K, precum și acid folic și potasiu. Țelina este, de asemenea, o bună gustare.
Printre ideile populare de servire se numără untul de arahide sau de migdale pe deasupra, care adaugă multe proteine suplimentare.
Cu un conținut de apă de 94.52%, roșiile sunt alimentele consumate zilnic de majoritatea dintre noi. Deși mulți oameni consideră roșia ca fiind o legumă, din punct de vedere botanic este un fruct bogat în fibre.
Conține vitaminele C și K, acid folic și potasiu. Roșiile conțin, de asemenea, licopen, care ajută la prevenirea deteriorării celulelor. Roșiile sunt principala sursă de licopen alimentar pentru majoritatea consumatorilor.
Spanacul este leguma cu un conținut de apă de peste 91%. Această legumă cu frunze verzi conține o mulțime de nutrienți și fibre cu foarte puține calorii.
Este o sursă bună de magneziu și conține, de asemenea, calciu, fier, potasiu, vitamina A, vitamina K, fibre și acid folic. Spanacul reprezintă o bază excelentă pentru salate.
De asemenea, oamenii îl pot amesteca într-un smoothie cu fructe dulci. Pentru cei cărora spanacul li se pare prea amar, amestecarea lui cu fructe dulci într-un smoothie poate ajuta la echilibrarea gustului.
Lista alimentelor care ajută la hidratare este una extrem de lungă. Dar, atenție, consumul de alimente sărate vine cu riscul deshidratării.
Pe lângă consumul suficient de apă, limitarea consumului de alimente sărate poate reduce, de asemenea, riscul de deshidratare.
Gustări precum chipsurile și biscuiții ambalați, precum și mezelurile și supele la conservă sunt doar câteva dintre alimentele sărate care pot scădea nivelul de hidratare al unei persoane.
Mulți oameni cred că băuturile sportive sunt o alternativă bună la apă. Băuturile pentru sportivi conțin electroliți, cum ar fi sodiul și potasiul, care pot fi de ajutor în timpul exercițiilor fizice viguroase sau al expunerii prelungite la căldură.
Cu toate acestea, de cele mai multe ori, apa simplă este cea mai bună alegere, deoarece nu conține zaharuri, îndulcitori și alți aditivi.
Specialitii recomandă limitarea consumului de băuturi sportive de către copii, deoarece acestea pot duce la un exces de calorii și la creșterea în greutate, precum și la apariția cariilor dentare.
Hidratarea înseamnă mai mult decât a bea apă. Alimentele, care conțin apă și substanțe nutritive suplimentare care sunt vitale pentru o stare de sănătate bună, ne sunt la îndemână.
Consumul unei diete bogate în fructe și legume este o modalitate bună de a aproviziona organismul cu vitamine, minerale și fibre, adăugând în același timp la aportul zilnic de apă.