Dr. Pavel Chirilă ne sfătuiește să aruncăm o privire pe eticheta ingredientelor de pe aproape orice aliment pe care vrem să-l cumpărăm. Există o șansă bună să descoperiți un aditiv alimentar. Multe dintre alimentele procesate, regăsite în magazine, conțin E-uri, mai spune medicul, și ar trebui să le evităm. Aceștia sunt folosiți pentru a îmbunătăți aroma, aspectul sau textura unui produs sau pentru a-i prelungi durata de valabilitate. Dar asta nu îl face neapărat și bun pentru organism.
Probabil că ați auzit că este mai bine să reduceți consumul de „alimente procesate” pentru a avea o viață cât mai sănătoasă. Deși acest lucru este adevărat, mulți oameni sunt confuzi în ceea ce privește ceea ce face ca un aliment sau o băutură să fie „foarte procesat” și de ce consumul prea multor astfel de produse poate cauza probleme. Dr. Pavel Chirilă a făcut o listă cu acest gen de alimente, care conțin aditivi, precum E-uri, spunând că:
„Toate substanțele nealimentare, adică aditivii, medicamentele, noxele chimice profesionale, poluanții din mediu, și chiar plantele medicinale pot provoca diverse sindroame la cei care le consumă în mod repetat și pe termen lung”, spune doctorul Pavel Chirilă.
Aproape toate alimentele sunt procesate, cel puțin într-o anumită măsură. De exemplu, producătorii procesează fasolea uscată pentru a o face mai stabilă la raft. Acest lucru nu le face mai puțin sănătoase.
Lista făcută de reputatul medic conține cel puțin 15 aditivi din categoria E-urilor care sunt nocivi, și care, din păcate, se regăsesc în alimentele procesate, după cum urmează:
• E 102 (tartrazina) – astm bronșic la copii
• E 110 (sunset yellow) – urticarie, rinită, tumori renale
• E 122 (azorubina) – alergii, cancer
• E 124 (roșu ponceau) – cancer, alergii, astm bronșic
• E 127 (eritrozina) – fotosensibilitate, hipertiroidie, cancer tiroidian, distruge vitamina B12
• E 129 (roșu allura) – cancer, cancerul pielii în urma expunerii la soare
• E 131 (albastru patent) – cancer
• E 132 (indigotina) – hipertensiune arterială, eczeme, alergii, probleme digestive
• E 133 (albastru strălucitor) – tulburări comportamentale
• E 142 (verde S) – cancer
• E 151 (negru strălucitor) – cancer
• E 155 (maro HT) – reacții la persoanele alergice sau cu astm
• E 211 (benzoat de sodiu) – cancer, urticarie, agravează astmul bronșic
• E 212 (benzoat de potasiu) – cancer, urticarie, agravează astmul bronșic
• E 223 (metabisulfit de sodiu) – astm bronșic, distruge vitamine B1 și B12
• E 224 (metabisulfit de potasiu) – astm bronșic, distruge vitamine B1 și B12
• E 220 (dioxid de sulf) – astm bronșic, eczeme, distruge B1 și B12
Probabil vă întrebați ce alimente și băuturi se încadrează în această categorie. Iată câteva exemple comune de alimente ultraprocesate:
Țineți cont de faptul că această listă nu este exhaustivă. Multe alte alimente și ingrediente sunt, de asemenea, considerate ultraprocesate. Nu este întotdeauna imediat clar dacă un aliment este ultraprocesat, ceea ce ar putea face dificilă pentru consumatori reducerea la minimum a acestor produse în dieta lor. Cel mai sigur mod de a identifica alimentele ultraprocesate este să citiți etichetele cu ingrediente.
Alimentele ultraprocesate au ingrediente precum :
Lumea aditivilor alimentari poate fi copleșitoare și confuză și s-ar putea să vă fie dificil să identificați totul pe listele de ingrediente. Alimentele procesate sau ultraprocesate conțin puține sau deloc ingrediente minim procesate sau neprocesate și tind să fie mai bogate în calorii, sare, grăsimi și zaharuri adăugate.
În plus, acestea conțin aditivi, cum ar fi potențiatori de aromă și agenți de îngroșare, care sunt dăunători corpului uman. Așa că, mai bine verificați etichetele atunci când mergeți la cumpărături și evitați astfel de alimente, pentru sănătatea voastră.