Un nou tip de plastic se poate topi în apa mării. Cum ar putea noua invenție să schimbe viitorul în bine
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/06/plastic-care-se-dizolva-in-apa-marii.jpg)
O echipă de cercetători japonezi a reușit să dezvolte în laborator o nouă formă de plastic solid, transparent și, mai presus de toate, complet biodegradabil, capabil să se dizolve în apa de mare în doar câteva ore.
Aceasta este, practic, o mană cerească într-un moment în care poluarea marină cu plastic este o problemă majoră, scrie publicația rtbf.be.
Un nou tip de plastic este capabil să se dizolve în apa de mare
Acest nou plastic este fabricat din monomeri ionici utilizați în mod obișnuit în industria alimentară, cum ar fi hexametafosfatul de sodiu și sulfatul de guanidinium.
Acești monomeri ionici sunt molecule mici cu sarcină electrică care se leagă între ele pentru a forma polimeri cu proprietăți specifice, cum ar fi sensibilitatea la sare sau conductivitatea. Rezultatul este, de asemenea, netoxic, neinflamabil și nu eliberează CO2 atunci când se descompune.
Se degradează rapid pe mare și pe uscat
Principala constatare este că, în apa de mare, legăturile saline responsabile de coeziunea sa sunt dizolvate rapid, determinând dezintegrarea sa completă în cel mult câteva ore.
Principala descoperire se referă la faptul că, în apa de mare, legăturile saline responsabile pentru coeziunea sa se dizolvă rapid, ceea ce face ca aceasta să se dezintegreze complet în cel mult câteva ore.
Acest lucru nu generează microplastice, iar componentele sale sunt în mare parte reciclabile.
După dizolvarea noului plastic în apă sărată, cercetătorii au reușit să recupereze 91% din hexametafosfat și 82% din guanidinium sub formă de pulbere.
Pe uscat, plasticul se degradează în mai puțin de zece zile, eliberând nutrienți esențiali precum fosforul și azotul, contribuind la îmbogățirea solului în același mod ca îngrășămintele.
La fel de rezistent ca plasticul pe care îl știi
Pe hârtie, această soluție este revoluționară, mai ales că rezistența sa este comparabilă cu cea a plasticului pe bază de petrol.
Asta înseamnă că, într-o zi, acest tip de plastic ar putea fi utilizat nu numai pentru ambalaje, ci și ca material pentru imprimarea 3D, fără a polua oceanele sau câmpurile.
Sosirea pe piață a unui astfel de plastic ar putea fi unul dintre răspunsurile la poluarea marină cu plastic, având în vedere că milioane de tone sunt aruncate în oceane în fiecare an.