Plasticul este o substanță care este maleabilă și poate fi turnată în forme diferite. Cuvântul plastic provine din grecescul plastilos, care înseamnă: poate fi modelat. Din ce este alcătui de fapt plasticul?
”Plastic„ este un termen care face referire la materialele, (care sunt denumite de obicei materiale plastice sau mase plastice), sau produse sintetice de natură organică, anorganică sau mixtă, care se pot prelucra ușor în diferite forme, la cald sau la rece, cu sau fără presiune.
Majoritatea materialelor plastice sunt sintetice și sunt derivate din produse petrochimice, dar sunt și tipuri de plastice care sunt realizare din materiale regenerabile.
Prin transformarea materialelor naturale au fost produse primele materiale plastice. Primul plastic a fost creat de chimistul britanic Alexander Pakes în 1856. Plasticul său Parkesine a fost creat folosind nitroceluloză. Fibrele vulcanizate au apărut în 1859, în 1869 apărând celuloidul și în galitul în 1987.
Bachelita a fost primul plastic de sinteză realizat, care a dus la nașterea materialelor plastice moderne. Acesta a fost inventat la New York, în anul 1907. Celofanul a fost descoperit în anul 1908, de către chimistul Jacques Brandenberger.
Termenul de plastice, a fost inventat de către americanul născut în Belgia, Leo Baekeland. Acesta inventează în 1909 prima materie plastică sintetică, numită după numele acestuia, rășina fenolformaldehidică bachelită.
În 1913 Fritz Klate, brevetează polimerizarea unui gaz, clorura de vinil, obținând PVC-ul, adică policlorura de vinil, care a avut un puternic impact în domeniul tehnologiei conductelor și instalațiilor, datorită proprietăților sale și a prețului mic.
Majoritatea materialelor plastice fiind fabricate din polimeri care conțin în principal carbon. Materialele plastice sunt utilizate într-o gamă foarte largă de articole: ambalare, uz casnic și chiar construcția avioanelor de pasageri.
Un avantaj și un dezavantaj al materialelor plastice, ar fi că nu se biodegradează foarte ușor.Nici un microorganism nu poate descompune polimerii, de aceea plasticul durează foarte mult. Acest lucru poate constitui un dezavantaj, atunci când sunt aruncate materiale plastice, deoarece stau mii de ani în depozitele de deșeuri.
-din Polietilenă tereftalat (PET) se pot fabrica:
-din Polietilenă de înaltă densitate se pot fabrica:
-din Clorură de polivinil se pot fabrica:
– din Polietilenă de joasă densitate se pot fabrica:
– Din Echipamente de laborator din polipropilenă se pot fabrica :
-din Polistiren se pot fabrica:
-din Nylon se pot fabrica: