28 dec. 2023 | 11:59

Noua realitate a umanității. Ce sunt rocile din plastic, cea mai recentă „atracție” turistică de pe plajele lumii

ACTUALITATE
Noua realitate a umanității. Ce sunt rocile din plastic, cea mai recentă „atracție” turistică de pe plajele lumii
Hcirllej via Wikimedia Commons

Cercetătorii au observat tot mai multe roci de plastic formate din deșeuri adunate în valurile care lovesc malurile stâncoase ale plajelor.

Vezi și: Tipurile de plastic care sunt interzise pentru mâncarea și băutura ta. Detaliul pe care să-l observi pe fundul recipientelor

Ambalajele din plastic, parte din natură

Fenomenul a fost raportat pentru prima dată în 2016 de către oamenii de știință portughezi, care au observat roci colorate artificial pe insula idilică Madeira, de pe coasta de nord-vest a Africii.

În anumite zone ale malului, de la linia de mijloc a mareei, până la 10% din roci au fost acoperite cu particule de polietilenă, plastic folosit pentru recipientele de băuturi și ambalajele alimentare.

De la această descoperire inițială, alte roci de plastic au fost observate în diferite regiuni de coastă. La începutul acestui an, geologii au raportat descoperirea unor roci de plastic albastru-verzui pe o insulă vulcanică îndepărtată de pe coasta braziliană.

Fernanda Avelar Santos, geolog la Universitatea Federală din Paraná, a declarat pentru agenția de știri Reuters următoarele: „Acesta este un lucru nou și înspăimântător, în același timp, deoarece poluarea a ajuns la geologie”.

Vezi și: Din ce se face, de fapt, plasticul și ce procese chimice implică

Ce se știe despre aceste „roci”

Rocile de plastic pot avea câteva forme diferite. În unele cazuri, plasticul s-a integrat fizic în sedimentul stâncos. Cu toate acestea, este evident că rocile și plasticul se pot uni chimic în anumite circumstanțe.

Încă nu se știe dacă rocile de plastic au un impact asupra vieții marine din împrejurimi, deși cercetătorii au subliniat că este probabil să afecteze balenele și alte creaturi care se atașează de roci.

Cercetătorii portughezi din Madeira au raportat că melcii de mare au fost văzuți așezându-se pe suprafața plasticrustului.

Experimentele au arătat că aceste animale au dificultăți în a face diferența între alge, hrana lor naturală, și plastic, ceea ce ridică îngrijorări. Datele obținute despre pericolele consumului de plastic subliniază o nouă amenințare potențială pentru ecosistemul marin.

Indiferent de impactul lor, prezența rocilor de plastic indică clar cât de prolifică a devenit poluarea cu plastic. Se estimează că există mai bine de 171 de trilioane de bucăți de plastic în mări, o statistică uluitoare dacă este să apreciem că plasticul este folosit pe scară largă doar de un secol.

Vezi și: S-a găsit plastic într-un loc incredibil: Până și în acest loc izolat există poluare

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele