15 mai 2025 | 23:30

Prețurile apartamentelor explodează fix înainte de alegeri. Ce se întâmplă în imobiliare?

BANI
Prețurile apartamentelor explodează fix înainte de alegeri. Ce se întâmplă în imobiliare?
Prețurile apartamentelor explodează fix înainte de alegeri

Piața imobiliară traversează o perioadă marcată de scumpiri semnificative, arată datele unei analize recent realizate de Imobiliare.ro.

Conform specialiștilor, piața imobiliară autohtonă reacționează la incertitudinea de pe scena politică de la noi din țară. Această situație se traduce prin scumpiri ale locuințelor, mai ales în București.

“Alegerile aduc, inevitabil, incertitudine, însă tocmai acest context poate genera oportunități pentru cumpărătorii bine informați. Piața imobiliară din România rămâne activă, iar pentru cei care privesc pe termen mediu și lung, este un moment bun de achiziție pentru că apartamentele sunt în continuare accesibile raportat la puterea de cumpărare.

Rămân, bineînțeles, valabile sfaturile care reduc riscul și care sunt valabile în orice moment: o analiză atentă a situației financiare personale, a dezvoltatorului și a proiectului”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Din nefericire, prețurile nu au crescut doar pe piața imobiliară a capitalei, ci vorbim despre locuințe mai scumpe și în alte mari orașe ale țării, cum ar fi Brașov și Iași.

„Bucureștiul atrage, în momentul de față, toate privirile din sfera imobiliară și nu numai, după explozia de scumpiri înregistrată în cazul apartamentelor noi în ultima lună. Dezvoltatorii, dar și proprietarii care au scos în piață locuințe finalizate după 2020, par să lase în urmă prudența cu care ne-au obișnuit după alegerile din iarnă și apasă acum pedala de accelerație.

Majorări au apărut și în cazul altor orașe mari din țară. În Brașov și în Iași, apartamentele noi au fost listate la vânzare cu prețuri cu circa 2% mai mari de la o lună la alta. Prețurile s-au mișcat mai lent, dar au continuat să crească și în Timișoara și în Cluj-Napoca. Singurul mare oraș în care această tendință nu a fost urmată în ultima lună a fost Constanța”, mai notează experții.

Conform analizei Imobiliare.ro, scumpirile recente din București au depășit nivelul atins înainte de alegerile prezidențiale din toamna trecută. Cererea ridicată și lipsa ofertelor noi pun presiune inclusiv pe piața apartamentelor vechi, determinând creșteri considerabile de preț pentru cumpărători.

Ce se întâmplă cu prețurile locuințelor în București?

„Prețurile apartamentelor noi din București nu doar că au revenit la nivelul dinainte de perioada marcată de incertitudinile apărute pe fondul situației politice tensionate generate de alegerile prezidențiale, ci chiar au depășit acest prag.

Cumpărătorii s-au confruntat, luna trecută, în capitală cu cea mai mare creștere a prețurilor pe acest segment de piață. Discutăm despre un avans cu 6% comparativ cu începutul primăverii. Apartamentele noi au ajuns să fie scoase la vânzare, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, cu suma de 2.173 euro/mp util și sunt, de asemenea, cu 18% mai scumpe decât acum un an.

Chiar și în aceste condiții, apartamentele noi din București se mențin la un preț mult mai scăzut decât cele scoase pe piață în alte orașe mari din țară. Acestea sunt cu aproximativ 33% mai ieftine față de cele din Cluj-Napoca și cu 14% mai ieftine decât cele din Brașov.

Numărul locuințelor finalizate în ultimii cinci ani se menține pe o continuă pantă descendentă. Doar în ultima lună oferta s-a restrâns cu 7%.

Scăderile din ultimii ani pe acest segment se reflectă tot mai mult în prețul proprietăților de pe piața veche. Astfel, proprietarii au profitat de opțiunile limitate avute de cumpărători, în special în zonele cele mai dorite din oraș, și au crescut prețurile. Într-un an, apartamentele vechi s-au scumpit cu aproape 20% în Capitală”, conform analizei citate.

La Cluj-Napoca s-a ajuns la un cost de peste 3.200 euro/mp util în cazul apartamentelor noi

La Cluj-Napoca, ritmul scumpirilor e mai domol, dar valoarea absolută e de-a dreptul spectaculoasă: apartamentele noi au trecut de 3.200 euro/mp util, un nou prag psihologic în cel mai scump oraș din țară. Între timp, în Brașov, același tip de locuință cu două camere este cu peste 20% mai ieftin decât în Cluj, însă cumpărătorii plătesc cu 15% mai mult față de cei care au făcut o achiziție anul trecut, în aceeași perioadă.

La malul mării, Constanța oferă o gură de aer cumpărătorilor: apartamentele noi s-au ieftinit ușor luna trecută, dar orașul rămâne pe locul patru în topul celor mai scumpe piețe imobiliare din România, pentru locuințele finalizate după 2020.

În vestul țării, la Timișoara, prețurile cresc lent, dar sigur. Locuințele noi se apropie tot mai mult de pragul simbolic de 2.000 euro/mp. Iar pe piețele secundare, precum Craiova, valul de scumpiri este evident: aici, apartamentele noi s-au scumpit cu 21% într-un singur an și au ajuns să fie mai scumpe decât cele din orașe mai mari, cum ar fi Iași sau chiar Constanța.