Kebabul, interzis de Turcia în Germania. De ce nu mai vor turcii ca nemţii să consume mâncarea lor naţională
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/04/Kebabul-interzis-de-Turcia-in-Germania.-De-ce-nu-mai-vor-turcii-ca-nemtii-sa-consume-mancarea-lor-nationala-2.jpg)
Kebabul, unul dintre cele mai populare feluri de mâncare de tip fast-food din Germania, ar putea trece prin schimbări importante. Turcia a depus o solicitare la Uniunea Europeană prin care cere recunoașterea oficială a dönerului ca specialitate tradițională. Dacă propunerea va fi aprobată, restaurantele din Germania vor fi nevoite să respecte rețeta originală sau să schimbe denumirea produsului.
Kebabul, subiect de tensiune între Turcia și Germania
Turcia a făcut un pas surprinzător și a cerut Uniunii Europene protejarea denumirii ”döner” ca produs tradițional turcesc. Potrivit solicitării, doar preparatele care respectă rețeta originală vor mai putea purta acest nume.
Asta înseamnă utilizarea exclusivă a unor tipuri specifice de carne: vită de la animale de minimum 16 luni sau carne de oaie de pe picior sau spate, de cel puțin șase luni. Mai mult, vor fi reglementate și condimentele folosite, dar și tehnica de preparare, relatează stirileprotv.ro.
Asociația Internațională a Dönerului susține că această inițiativă are ca scop protejarea autenticității preparatului. Însă în Germania, unde kebabul este consumat zilnic de milioane de oameni, vestea a stârnit nemulțumiri și confuzie.
Nemții, revoltați: ”E o mare prostie!”
Reacțiile nu au întârziat să apară. Clienții fideli și proprietarii de restaurante din Germania văd această măsură ca o exagerare. Versiunile moderne ale kebabului, cu carne de curcan sau de vițel, ar putea fi interzise să mai poarte numele ”döner”.
”Nu-mi place ideea. E un produs care aparține deja Germaniei”, spune un consumator nemulțumit.
Alții spun că mănâncă kebab săptămânal și nu înțeleg de ce ar trebui schimbat ceva ce funcționează de ani buni. Inclusiv Lukas Podolski, fost fotbalist și actual patron de fast-food, a declarat că oamenii din întreaga lume iubesc kebabul și că acest subiect ar trebui să rămână în afara politicii.
”Cred că oamenii din toată lumea, nu doar din Germania, iubesc kebapul, așa că ar trebui să lăsăm politica deoparte pentru moment”, a precizat el.
Ce urmează pentru restaurantele din Germania?
Pentru restaurantele din Renania de Nord-Westfalia și din alte regiuni, aprobarea cererii ar însemna schimbări de meniu, adaptări logistice și posibile scăderi ale vânzărilor. Multe dintre localuri au dezvoltat propriile rețete în funcție de gusturile locale și folosesc tipuri variate de carne.
Până la o decizie oficială a Bruxellesului, kebabul rămâne neschimbat în Germania. Totuși, dacă solicitarea Turciei va fi aprobată, s-ar putea scrie un nou capitol în povestea acestui preparat emblematic pentru diaspora turcă din Europa.
Vezi și Cum este făcut kebabul, de fapt. S-ar putea să nu mai vrei să calci vreodată pe la shaormerii!