20 apr. 2024 | 14:48

Cum este făcut kebabul, de fapt. S-ar putea să nu mai vrei să calci vreodată pe la shaormerii

ACTUALITATE
Cum este făcut kebabul, de fapt. S-ar putea să nu mai vrei să calci vreodată pe la shaormerii

Kebabul doner, un aliment de bază în rândul vânzătorilor de fast-food din străzile principale ale Regatului Unit și Europei, este adesea asociat cu nopțile târzii și cu mesele rapide după o seară de distracție. Originar din Turcia, kebabul doner („döner” însemnând „rotativ” și „kebab” însemnând „carne prăjită”) este cunoscut pentru carnea sa condimentată, gătită pe un rotisor vertical care formează o formă conică. Cu toate acestea, un videoclip de pe YouTube a împărțit opinii, nu doar dezvăluind cum este preparată carnea, dar și din ce este adesea făcută.

Ce înseamnă „carne” în contextul kebabului doner?

Deși ar putea fi interpretat în mod liber, în cele mai multe locuri se consideră că un kebab doner trebuie să conțină specific carne de miel. Oxford English Dictionary definește acest preparat ca „constând din felii de miel sau oaie, stratificate cu ierburi și condimente pe un vârf vertical”, în timp ce Agenția Britanică pentru Standarde Alimentare a subliniat anterior că mielul este carnea necesară pentru doner – dacă nu este miel sau oaie, atunci este un tip diferit de kebab și ar trebui să fie reclamat ca atare.

Realitatea din spatele meniurilor de noapte

Sunteți garantat să primiți miel în kebabul doner după o noapte în oraș? Ei bine, acest lucru este foarte discutabil. Într-un episod din seria „Food Unwrapped” de pe Channel 4, Jimmy Doherty a testat mai multe „kebaburi doner” de la diferite locuri, supunându-le unei analize chimice și de ADN.

Rezultatele au dezvăluit că, din cele nouă kebaburi testate, doar unul conținea doar carne de miel. Restul erau compuse din pui, vită și porc. „Din fericire,” a spus specialistul în criminalistică consultat de emisiune, „nu am găsit capră, măgar sau cal în niciunul dintre produse.”

Cum este produsă carnea de doner?

În fabricile unde se pregătește carnea de kebab, procesul începe cu bucăți de carne (adesea resturi de la supermarketuri) care sunt aruncate într-un mărunțitor mare unde sunt transformate în tocătură. Pasta cărnoasă rezultată este apoi transferată într-un recipient separat unde este amestecată cu alte ingrediente – sare (pentru a ajuta la structura finală), pudră de ceapă și proteine ​​de soia (pentru a o completa).

Rezultatul final este o carne care conține aproximativ 85% miel (sau altceva), 5% condimente, 5% agent de umplutură și 5% pesmet. Acest ultim ingredient este o caracteristică comună a altor produse din carne, cum ar fi cârnații, burgerii și plăcintele, deoarece ajută la păstrarea aromelor, culorii și condimentelor.

Carnea este apoi bătută în discuri în formă de patty care sunt stivuite una peste alta în jurul unui vârf central. Pielea de miel este plasată între straturi pentru a ajuta la legarea produsului. Odată stivuite, masa totală de carne este tăiată în forma conică caracteristică și este gata de gătit.

Sună delicios, nu-i așa? Deci, data viitoare când te clatini pe drumul spre casă, poți face o alegere mai informată despre ce mâncare vrei să ronțăi. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că vei obține neapărat carnea pe care o aștepți.

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele