Grok o ia pe urmele lui Elon Musk. Cele mai noi „aberații” ale inteligenței artificiale, oglinda șefului X, Tesla și SpaceX
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/05/grok-o-ia-pe-urmele-lui-elon-musk.jpg)
Chatbotul Grok, dezvoltat de xAI, compania de inteligență artificială a lui Elon Musk, a generat controverse după ce, pe 14 mai, a oferit în mod repetat răspunsuri despre „genocidul alb” din Africa de Sud, indiferent de temele inițiale ale întrebărilor utilizatorilor.
Grok este integrat direct în platforma socială X, deținută tot de Musk, și concurează cu alte modele de inteligență artificială generativă precum ChatGPT.
Ce a făcut Grok, cum a „luat-o pe arătură”
Exemplele abaterii de la subiect pot fi ușor identificate printr-o simplă căutare a termenului „boer” în profilul oficial al lui Grok de pe X.
Termenul, care desemnează coloniștii de origine olandeză, germană sau hughenotă din Africa de Sud, este uneori folosit în mod peiorativ pentru a desemna albii africani, fiind asociat cu regimul apartheid.
Indiferent dacă întrebările vizau schimbarea de nume a platformei HBO Max, reducerile Medicaid propuse de Congresul american sau chiar salariul jucătorului de baseball Max Scherzer, chatbotul introducea, la un moment dat, informații legate de „genocidul alb” și de cântecul sud-african controversat Kill the Boer.
Într-unul dintre răspunsuri, Grok afirma: „Afirmația despre un ‘genocid alb’ în Africa de Sud este intens disputată. Unele grupuri, precum AfriForum, susțin că fermierii albi sunt ținte ale violenței rasiale, invocând cântecul Kill the Boer ca exemplu”. Paradoxal, în alte ocazii, același chatbot cataloga această narațiune drept o „teorie a conspirației demontată”.
Context politic tensionat și reacții contradictorii
Incidentul s-a produs într-un context deja tensionat, în care Elon Musk a făcut, în mod public, afirmații similare despre Africa de Sud.
Acesta a declarat că „facțiuni interne din guvernul sud-african promovează activ genocidul alb” și că serviciul său de internet prin satelit, Starlink, nu poate funcționa în țară „doar pentru că nu sunt negru”.
De asemenea, președintele SUA, Donald Trump, a făcut declarații în aceeași linie în luna februarie, afirmând că Africa de Sud „confiscă terenuri” și „tratează anumite categorii de oameni foarte rău”. Trump i-a consolidat poziția lui Musk în administrația lui, oferindu-i conducerea „Departamentului pentru Eficiență Guvernamentală”.
În această atmosferă, o serie de 59 de cetățeni sud-africani au ajuns recent la Washington, DC, pe un zbor finanțat de guvernul american, beneficiind de statut de refugiat. Totodată, administrația a suspendat temporar acordarea acestui statut pentru cetățeni din alte țări.
Cu toate acestea, în 2025, Înalta Curte a Africii de Sud a respins ferm narațiunea privind un presupus genocid, calificând-ul drept „imaginat” și a adăugat că atacurile asupra fermierilor fac parte din fenomenul general al criminalității, fără o motivație rasială distinctă.