Copacii care au împânzit Sectorul 6 din Bucureşti. De ce se plantează sute de Liquidambar printre blocuri
Locuitorii unui colț al Capitalei au primit un cadou „verde” de la Primărie. Sute de copaci au împânzit Sectorul 6 din Bucureşti, se plantează un număr impresionant de Liquidambar printre blocuri.
Ce copaci au fost plantați în Sectorul 6 din Bucureşti
În Sectorul 6, curățenia de primăvară include și plantarea a sute de copaci. Pe pagina de Facebook a Primăriei au fost publicate mai multe imagini din operațiunea de plantare ce se desfășoară în aceste zile în Militari, Drumul Taberei și Crângași.
„633 de copaci plantăm zilele acestea în Militari, Drumul Taberei și Crângași. Înalți, cu trunchi puternic, nu „nuielușe”.
Sunt arțari și Liquidambar, sau arbori de gumă, considerați unii dintre cei mai frumoși arbori ornamentali. Ambele specii au coroane largi, umbroase, ajung la 20-30 de metri înălțime și se adaptează bine la clima urbană.Ieri, ADPDU Sector 6 a început să planteze în zona Drumul Taberei 35. Astăzi a continuat cu Scuarul Drumul Taberei, între Str. Brașov și Favorit. Sunt alese locurile unde nu există #copaci, în compensarea celor care s-au uscat.
Alți 200 de frasini și arțari am plantat în martie, pe Bd. Iuliu Maniu, pe Str. Brașov, Aleea Valea Salciei, Aleea Valea lui Mihai, pe Valea Oltului și pe Virtuții”, au explicat autoritățile.
Reprezentanții Primăriei Sectorului 6 au punctat că, în ultimii patru ani, zona a trecut prin cel mai amplu program de revitalizare a spațiilor publice redate comunității.
„Sectorul 6 a trecut, în ultimii patru ani, prin cel mai amplu program de revitalizare a spațiilor publice redate comunității.
Am plantat 13.616 arbori și 330.437 de arbuști; sute de metri pătrați de terenuri abandonate, insalubre, le-am transformat în oaze de verdeață; am amenajat de la zero parcuri; am plantat pajiști de flori.
Și, încet și sigur, sectorul nostru se transformă în „oraș – parc”, după conceptul implementat de primarul Ciprian Ciucu.
Bucurați-vă de el, respectați natura și mențineți curățenia!”
Arbore ornamental cu origini străvechi
Cu silueta sa elegantă și frunzișul spectaculos care explodează în nuanțe de roșu aprins, portocaliu și purpuriu, Liquidambar styraciflua, cunoscut popular drept arborele de gumă americană, devine din ce în ce mai prezent în peisajele urbane și parcurile din România. Originar din America de Nord, acest arbore a câștigat popularitate în ultimele decenii pentru frumusețea sa decorativă, mai ales în sezonul rece, când transformă orice spațiu verde într-un tablou impresionist.
Numele său științific, „Liquidambar”, derivă din cuvintele latine liquidus și ambar, făcând trimitere la rășina aromatică și lipicioasă pe care o produce – un ingredient folosit încă din Antichitate în medicina tradițională și parfumerie. Primele mențiuni istorice ale acestui arbore datează de sute de ani, fiind apreciat nu doar pentru aspectul său, ci și pentru proprietățile sale terapeutice.
În România, Liquidambarul este plantat în special în zonele urbane, fiind o alegere frecventă în proiectele de reamenajare a spațiilor verzi, datorită rezistenței sale la poluare și întreținerii reduse.
Spectacolul culorilor în grădini și parcuri
Ceea ce îl diferențiază de alte specii este capacitatea sa de a oferi un spectacol cromatic unic în fiecare toamnă. Frunzele, asemănătoare cu cele de arțar, își schimbă treptat culoarea, oferind o paletă care variază de la galben auriu la roșu intens și violet închis.
„Este unul dintre cei mai spectaculoși arbori ornamentali pe care îi avem în pepinieră. Odată cu primele zile răcoroase de toamnă, devine vedeta grădinii”, spune Mihai Popescu, horticultor și designer peisagist din Cluj.
Pe lângă aspectul estetic, Liquidambarul are și un rol ecologic important. El absoarbe particulele de praf din aer, contribuie la reglarea temperaturii locale și oferă umbră în sezonul cald. Fiind un arbore cu creștere lentă și rădăcini adânci, nu afectează infrastructura urbană, făcându-l potrivit pentru aliniamente stradale, trotuare și grădini publice.
Totodată, fructele sale sferice și spinoase – asemănătoare cu niște mici globuri țepoase – rămân pe ramuri chiar și în timpul iernii, oferind un plus de textură peisajului.
Liquidambar styraciflua nu este un arbore pretențios. Preferă solurile bine drenate și expunerea la soare, iar odată plantat, are nevoie de foarte puțină îngrijire. Este rezistent la ger și dăunători și poate trăi și peste 100 de ani în condiții optime.
„Liquidambarul este o investiție estetică pe termen lung. Îi recomand peisagiștilor și autorităților locale să-l includă mai des în proiectele de amenajare urbană”, adaugă Popescu.