04 mart. 2024 | 12:18

Ultima transmisie a cosmonautului Vladimir Komarov, „omul care a căzut din spațiu” VIDEO

ACTUALITATE
Ultima transmisie a cosmonautului Vladimir Komarov, „omul care a căzut din spațiu” VIDEO

Este posibil ca Vladimir Komarov să fi plecat în spațiu știind că nu se va întoarce. Toți cei de la sol știau că nu o va face.

În 1967, Uniunea Sovietică și-a sărbătorit cea de-a 50-a aniversare. Pe lângă evenimentele de pe teren, o parte a acestor sărbători a implicat o cascadorie care urmează să fie efectuată în spațiu, care s-a încheiat, în cele din urmă, cu moartea inutilă a cosmonautului Vladimir Komarov, care a devenit cunoscut drept „omul care a căzut din spațiu”.

Ce s-a întâmplat cu Vladimir Komarov

Planul era să trimită două nave spațiale pe orbită. Soyuz 1, care îl conținea pe Vladimir Komarov, avea să se lanseze mai întâi și să aștepte o zi pentru sosirea Soyuz 2. Navele s-ar fi întâlnit apoi, iar Komarov ar fi făcut o plimbare în spațiu, târându-se din propria sa navă și în Soyuz 2, ar fi intrat apoi în Soyuz 1 înainte ca ambele nave să plece spre Pământ.

Există afirmații – deși puternic contestate – că, cu câteva luni înainte de lansarea planificată, a devenit evident că nu va merge bine. Potrivit cărții Starman: Adevărul din spatele legendei lui Yuri Gagarin, când Yuri Gagarin și alți tehnicieni superiori au inspectat nava, au găsit 203 probleme structurale, dintre care unele care făceau periculoasă trimiterea ei în spațiu.

Se pare că a fost făcută o notă de zece pagini în care se enumerau defecțiunile. Nimeni, posibil de teamă, nu i-ar fi dus memoriul liderului Leonid Brejnev.

Potrivit autorilor cărții, care l-au intervievat pe Venyamin Russayev, agentul KGB desemnat de Gagarin, prietenii lui Komarov au încercat să-l convingă să refuze să piloteze ambarcațiunea. Cu toate acestea, Komarov știa că, dacă ar fi retras, îl vor trimite pe prietenul său Gagarin. Komarov a refuzat să se retragă, știind că probabil asta însemna moartea lui.

În schimb, Komarov a pus la cale un act minor de răzbunare asupra oamenilor care îl trimiteau la moarte. El a cerut ca, dacă ceva nu merge bine, să aibă o înmormântare cu sicriu deschis.

Sovieticii au mușamalizat tot

În ziua lansării, Gagarin nu a acționat conform protocolului obișnuit, cerând un costum de presiune înainte de a coborî pe rampa de lansare pentru a vorbi cu Komarov. Este posibil să fi încercat să întârzie lansarea suficient pentru a o anula, dar dacă acesta era planul lui, nu a funcționat. Komarov a fost lansat și a ajuns în spațiu în interiorul navei. Odată ajuns acolo, însă, lucrurile au mers repede prost, când unul dintre panourile solare nu s-a deschis, lăsând nava lui cu puțină putere.

Agenția spațială a ordonat coborârea lui, dar capsula lui a început să se învârtească. Nu a avut cum să-și controleze altitudinea și nu a putut face ca fundul navei spațiale să se îndrepte spre pământ, ceea ce însemna că rachetele de aterizare nu puteau amortiza aterizarea. În schimb, s-a prăbușit drept în jos și s-a izbit în pământ cu forța unui meteorit de 2,8 tone.

Potrivit lui Starman, ultimele cuvinte ale lui Komarov au fost preluate de avanposturile radio americane din Turcia, spunând „Această navă a diavolului! Nimic pe care să-mi pun mâna nu funcționează corect”, precum și strigăte de furie când a căzut.

Transcrierile oficiale sovietice, deși nu trebuie luate ca atare, raportează că ultimele cuvinte ale lui Komarov au fost: „Mă simt excelent, totul este în ordine”, înainte de a adăuga „Vă mulțumesc că ați transmis toate acestea. Separarea a avut loc”.

Conform acestei versiuni a evenimentelor, Komarov a căzut mortal, în timp ce controlul de la sol a încercat să restabilească contactul.