16 apr. 2024 | 09:51

Românii, ultimii din Europa la consumul de streaming: Așa îți dai seama câți stau cu ochii „lipiți” de România TV, Antena 3 sau Digi 24

ACTUALITATE
Românii, ultimii din Europa la consumul de streaming: Așa îți dai seama câți stau cu ochii

Potrivit datelor Eurostat pentru anul 2022, România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește utilizarea serviciilor de streaming TV sau vizionarea de clipuri online.

România, pe ultimul loc în Europa la consumul de streaming TV sau vizionare de clipuri online

Așa îți dai seama câți dintre români stau cu ochii „lipiți” de România TV, Antena 3 sau Digi 24 și de conținutul lor îndoielnic, în loc să vizioneze un film interesant, un serial bun sau un documentar care le îmbogățește cultura generală.

Doar 34% dintre persoanele din România au folosit internetul pentru a viziona emisiuni TV sau videoclipuri în streaming, în timp ce în alte țări europene procentul este mult mai mare.

Streaming în Europa Sursa: Eurostat

Finlanda a înregistrat cea mai mare pondere, cu 93% dintre locuitori folosind serviciile de streaming TV sau vizionând videoclipuri online. Urmează Țările de Jos, cu 90%, și Danemarca, cu 89%. În schimb, în România, doar aproximativ o treime dintre persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani au apelat la aceste servicii, în timp ce în Bulgaria procentul este de 40% și aproape 50% în Slovacia.

Românii, întotdeauna în căutare de scandalul și fake news-ul promovat de majoritatea posturilor de televiziune

Datele Eurostat au arătat că obiceiurile de streaming pe internet reflectă o diviziune generațională în cadrul Uniunii Europene. Streamingul online a fost extrem de popular în rândul tinerilor, cu 86% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani și 81% dintre cele cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani, folosind internetul pentru a transmite emisiuni TV sau videoclipuri.

Pe de altă parte, pe măsură ce vârsta a crescut, s-a observat o scădere a numărului de persoane implicate în streaming online. Doar 52% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 55 și 64 de ani au folosit internetul pentru streaming, în timp ce doar 33% dintre cei cu vârste cuprinse între 65 și 74 de ani au făcut același lucru.

Streaming în UE Sursa: Eurostat

Ca referință, în România, streamingul a devenit din ce în ce mai popular în rândul populației, însă se situează încă sub media europeană în ceea ce privește utilizarea acestor servicii. Cu toate că numeroase platforme de streaming precum Netflix, HBO Max, Amazon Prime Video sau YouTube sunt disponibile și accesibile în țară, procentul persoanelor care folosesc internetul pentru a viziona emisiuni TV sau videoclipuri în streaming este mai mic în comparație cu alte state europene.

Cu toate acestea, o creștere constantă a utilizării serviciilor de streaming este observată în special în rândul tinerilor, care preferă să consume conținut media online, pe diverse dispozitive, în detrimentul metodelor tradiționale de vizionare TV.