28 ian. 2024 | 07:56

Invazia Rusiei în Ucraina afectează inclusiv concursurile de fotografie. Conflictul, dus dincolo de front

ACTUALITATE
Invazia Rusiei în Ucraina afectează inclusiv concursurile de fotografie. Conflictul, dus dincolo de front

Fotografa din Rusia, Daria Gelman, care face parte din juriul celui mai cunoscut concurs foto din lume, numit World Press Photo 2023, a fost criticată pentru faptul că nu a raportat activ despre operațiunile militare ale Rusiei în Ucraina.

Fotograful ucrainean acuză: Gelman nu are ce căuta la acest concurs foto

Un fotograf ucrainean, Valentyn Kuzan, susține că Gelman nu ar avea dreptul moral să evalueze lucrările fotografilor ucraineni, mai ales că nu a participat la raportarea ororilor războiului.

Kuzan a deschis discuția dacă o fotografă din Rusia ar trebui să evalueze imaginile războiului din Ucraina, în special atunci când judecă fotografiile realizate de un fotograf ucrainean.

Vezi și: Juriul unui concurs de fotografie, păcălit de inteligența artificială: cum a reușit să câștige

El evidențiază că Gelman nu are o istorie evidentă ca fotograf de conflict sau de război, și nu este clar dacă ar avea motive să fotografieze agresiunea militară continuă a Rusiei.

De asemenea, au fost ridicate preocupări în legătură cu faptul că Gelman ar fi călătorit în Crimeea după anexarea teritoriului ucrainean de către Rusia, în 2014.

Vezi și: Povestea tristă din spatele unei fotografii apreciate. O competiție foto scoate la iveală realitatea neplăcută care ne înconjoară

Ce i se reproșează rusoaicei

Fotografiile lui Gelman de la Yalta, orașul din Crimeea ocupată, au fost publicate în presa de limbă rusă, iar un articol din 2015, conform legilor ucrainene, indică faptul că străinilor li s-a permis să intre în Crimeea doar prin punctele de control de pe partea ucraineană a frontierei administrative cu Crimeea ocupată de ruși. Gelman nu a menționat cum a ajuns la Yalta.

Jurnaliștii din Ucraina se confruntă cu pericole extreme, și Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) a confirmat moartea a 17 jurnaliști în Războiul Rusia-Ucraina.

Intrările pentru concursul din acest an s-au închis, iar jurizarea este în desfășurare. Câștigătorii regionali vor fi anunțați pe 3 aprilie.

Până în prezent, Gelman face parte din cei cinci jurați pentru regiunea europeană, alături de președinta Anastasia Taylor-Lind (Marea Britanie/Suedia), Andreas Trampe (Germania), Gilles Steinmann (Elveția) și Mariama Attah (Marea Britanie).

Gelman este o fotografă aclamată și a fost premiată anterior în ediția din 2022 a Concursului World Press Photo.

Vezi și: FOTO Cele mai amuzante animale din lume, în 2023, suprinse în fotografii. Concursul care îți stârnește cel puțin un zâmbet în colțul gurii

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele