19 feb. 2023 | 07:55

Juriul unui concurs de fotografie, păcălit de inteligența artificială: cum a reușit să câștige

ACTUALITATE
Juriul unui concurs de fotografie, păcălit de inteligența artificială: cum a reușit să câștige

O imagine uluitoare cu doi surferi care vâslesc în larg, la răsăritul soarelui, a câștigat un concurs de fotografie, doar că scena nu este reală și a fost generată de inteligență artificială.

Compania australiană de electronice DigiDirect organizează frecvent concursuri foto, cu  premii în bani.

Săptămâna trecută, a anunțat că o imagine din dronă, realizată de „Jane Eykes” a câștigat concursul foto de vară.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by digiDirect (@digidirect)

La scurt timp după ce a fost făcut anunțul, un studio numit Absolutely Ai a declarat imaginea ca fiind „prima fotografie premiată din lume generată de AI”.

„Am făcut-o pentru a dovedi că ne aflăm la un punct de cotitură cu tehnologia de inteligență artificială, trecând testul suprem”, scrie compania, într-un comunicat.

„Ar putea o imagine generată de inteligența artificială nu doar să treacă neobservată, ci chiar să fie distinsă cu premiul cel mare de către un expert în fotografie? Răspunsul este… da”, s-a mai scris.

Poate că aceasta nu este neaparat cea mai mare competiție foto, dar ceea ce s-a întâmplat reprezintă un avertisment uriaș pentru industrie.

Pe măsură ce tehnologia se îmbunătățește, va deveni din ce în ce mai dificil de spus care este o fotografie autentică, făcută de mâinile unui fotograf, și care este o imagine artificială.

Fotografii se declară „terifiați” de ascensiunea inteligenței artificiale

„Din punct de vedere al unui creator, este terifiant. Mă uit înapoi la munca pe care am creat-o. Și dacă este să fiu sincer, totul pare atât de simplu”, a declarat un fotograf.

Imaginea câștigătoare a fost înscrisă folosindu-se o modificare a numelui Jan van Eyck, pictorul din secolul al XV-lea care a creat Adorarea Mielului Mistic, cunoscută drept cea mai furată opera de artă din toate timpurile. Ironic, nu?

fotografie-castigatoare-concurs-fotografie-inteligenta-artificiala

Fotografia câștigătoare a concursului, generată de inteligența artificială

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele