23 ian. 2023 | 12:55

VIDEO Calmar uriaș, descoperit în Japonia: ce particularități are acest „animal fantastic”

ACTUALITATE
VIDEO Calmar uriaș, descoperit în Japonia: ce particularități are acest „animal fantastic”

Recent, în mediul online au apărut câteva imagini video cu un calmar uriaș care a fost capturat de câțiva scafandri în largul coastei Japoniei.

Yosuke Tanaka și partenerul său Miki, care conduce o afacere în domeniu, au văzut animalul înotând înspre suprafața apei și au decis să-l deranjeze.

„Am fost atât de încântat”, a spus Yosuke pentru Newsweek. „Și m-am simțit îngrozit pentru că avea brațe foarte groase, iar dacă aș fi prins, nu aș pfi putut scăpa”.

Calmarul gigant (Architeuthis dux) este una dintre cele mai pline de mister specii din lume. Majoritatea informațiilor cunoscute despre această specie provin de la exemplare moarte care au ajuns pe plajele lumii.

Aceste exemplare nu oferă prea multe informații, deoarece sunt adesea deteriorate și le lipsesc tentacule, ceea ce face ca aceste imagini să fie cu atât mai interesante, de vreme ce calmarul acesta este în viață.

Din păcate, așa cum se poate vedea în videoclip, calmarul uriaș se mișca încet și are bucăți de piele deteriorate și decojite.

Calmarul uriaș nu se lasă văzut foarte des de oameni

Se crede că acest calmar are o lungime de aproximativ 2,5 metri, ceea ce ar însemna că este relativ mic, iar asta luând în calcul că cel mai mare calmar descoperit vreodată a avut o lungime totală de aproape 13 metri.

Calmarul are opt brațe și două tentacule folosite pentru locomoție și capturarea prăzii. Studiind conținutul stomacal al acestor exemplare, cercetătorii au descoperit că gigantul poate mânca pește, creveți și alți calmari. Există chiar dovezi care sugerează că acest calmar uriaș s-ar hrăni inclusiv cu balene mici.

La fel ca ruda sa, calmarul colosal (Mesonychoteuthis hamiltoni), acesta are ochi imenși, cei mai mari din regnul animal; un ochi poate măsura 27 de centimetri în diametru.

Se crede că aceasta este o adaptare a traiului în adâncurile întunecate ale oceanului și că i-ar putea ajuta să găsească cașaloți.

„Am auzit că nu se știu multe despre această creatură. M-aș bucura dacă acest lucru ne va ajuta să învățăm mai multe”, a declarat Tanaka pentru AFP.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele