Robotul care se camuflează printre pești ca să exploreze lumea subacvatică

O echipă de ingineri de la Universitatea din California din San Diego a construit un robot-calamar, care se poate propulsa prin apă, la fel ca molusca reală. Acesta ar putea face descoperiri importante în lumea subacvatică.

Inginerii de la Universitatea din California din San Diego au construit un robot asemănător calamarului care poate înota fără legături, propulsându-se prin generarea de jeturi de apă. Robotul poartă propria sursă de energie în corpul său. De asemenea, poate transporta un senzor, cum ar fi o cameră, pentru explorarea subacvatică.

„În esență, am recreat toate caracteristicile cheie pe care le folosesc calamarii pentru înotul de mare viteză”, a spus Michael T. Tolley, coautor al lucrării publicate în revista Bioinspiration and Biomimetics. „Acesta este primul robot fără legături suplimentare, care poate genera impulsuri de jet pentru locomoție rapidă precum calamarul și poate realiza aceste impulsuri schimbându-și forma corpului, ceea ce îmbunătățește eficiența înotului”, a adăugat el.

Calamarii sunt unii dintre cei mai rapizi înotători din lumea oceanelor. Aceștia generează jeturi speciale de apă, prin aspirarea și expulzarea apei, prin contracțiile unui sac muscular pentru a se propulsa prin apă.

Robotul poartă propria sursă de energie și este fabricat dintr-un polimer acrilic moale și câteva părți rigide, imprimate 3D. De asemenea, poate fi echipat cu senzori și o cameră pentru explorarea lumilor subacvatice. Intenția robotului este de a se asigura că viața subacvatică este protejată.

Inginerii au testat mai întâi robotul într-un pat de testare a apei, în laboratorul profesorului Geno Pawlak, în cadrul Departamentului de Inginerie Mecanică și Aerospațială din San Diego. Apoi l-au scos la înot într-unul din tancurile de la UC San Diego Birch Aquarium de la Scripps Institution of Oceanography.

Echipa a reușit chiar să-l conducă în jurul unui acvariu mare printre pești vii și corali. Următorul pas este îmbunătățirea eficienței robotului prin prelucrarea duzei care expulzează apa.

Citește și: