07 iun. 2023 | 08:51

Se întâmplă de la 1 iulie, obligatoriu în toată România: ce servicii medicale sunt, mai nou, decontate

ACTUALITATE
Se întâmplă de la 1 iulie, obligatoriu în toată România: ce servicii medicale sunt, mai nou, decontate

De la 1 iulie, toți românii trebuie să știe că se extinde lista ce conține afecțiunile care permit prezentarea direct la medicul de specialitate, dar și introducerea, în asistența medicală dentară, a unui nou serviciu decontat.

Astfel, de la 1 iulie 2023, în același timp cu noul contract-cadru ce conține condiţiile acordării asistenţei medicale și a medicamentelor, intră în vigoare și normele de aplicare ale acestuia, cuprinse în Ordinul Ministerului Sănătății 1.857/2023.

Ce servicii medicale sunt decontate în plus, de la 1 iulie, dacă ești asigurat

Mai exact, se vor introduce noi servicii diagnostice și terapeutice. Printre acestea se numără recoltarea probelor biologice pentru efectuarea testului Babeș-Papanicolau, în cazul femeilor simptomatice sau care planifică o sarcină, efectuarea testului Frax, ce este utilizat pentru calculul riscului de fractură la pacienții cu osteoporoză, efectuarea de tratamente intravenoase cu injectomat, imobilizarea unei fracturi, tratamentul entorselor și luxațiilor, spălătura gastrică și altele, scrie Avocatnet.ro.

De asemenea, când vine vorba despre asistența medicală ambulatorie clinică de specialitate, lista cuprinzând afecțiunile care permit prezentarea direct la medicul de specialitate se extinde, incluzând și hemofilia, talasemia, sifilisul (genital primar și secundar al pielii și mucoaselor), HIV/ SIDA, dermatita atopică, deficitul congenital de factor VII, trombastenia Glanzmann, hemipareze, parapareze și tetrapareze.

În plus, tot din iulie, toți românii trebuie să știe că sunt introduse noi analize de laborator decontate, în asistența medicală paraclinică din ambulatoriu:

  • transferină serică;
  • alfa amilază;
  • lipază;
  • lactatohidrogenaza (LDH);
  • rezervă alcalină (determinarea bicarbonatului seric);
  • vitamina B 12;
  • acid folic;
  • raport albumină/ creatinină într-un eșantion de urină spontană.

De asemenea, în asistența medicală dentară se introduce un nou serviciu decontat, respectiv detartrajul cu ultrasunete și periajul profesional, care se efectuează pentru toată dantura, un asigurat putând beneficia de un astfel de serviciu o dată pe an. De asemenea, pe lista investigațiilor imagistice ce pot fi efectuate de medicii stomatologi se adaugă și tomografiile dentare CBCT.