01 feb. 2023 | 11:55

Se întâmplă astăzi, 1 februarie: evenimentul astronomic care n-a mai fost văzut de 50.000 de ani

ACTUALITATE
Se întâmplă astăzi, 1 februarie: evenimentul astronomic care n-a mai fost văzut de 50.000 de ani

Cometa verde, denumită oficial C/2022 E3 (ZTF), se află acum în cel mai apropiat punct de Pământ.

Practic, astăzi, 1 februarie, cometa verde se va afla la aproximativ 42 de milioane de kilometri de planeta noastră.

Mulți curioși și pasionați au observa-o deja, în timp ce a trecut pe cer, în emisfera nordică. De săptămâna trecută, când a devenit vizibilă pentru prima dată cu ochiul liber, s-a luminat și mai mult, ceea ce o face și mai ușor de observat.

Dacă ai parte de un cer senin astăzi, poți folosi un telescop sau chiar telefonul pentru a o identifica și ai face bine să nu ratezi această ocazie unică.

Cum găsești pe cer cometa verde

Tot ce trebuie să faci este să cauți Carul Mare, mai exact, cele două stele de la capătul lui, situate la „mâner”.

Dacă îți imaginezi o linie care merge de la cele două stele în sus, vei găsi Polaris, adică Steaua Polară, cea mai strălucitoare din constelația Ursei Mici (Carul Mic, în limbaj popular).

Cometa este situată în imediata apropiere a Stelei Polare, un pic mai sus, în constelația Camelopardalis.

Carul Mic te va ajuta să afli dacă poți vedea cometa cu ochiul liber de unde te afli sau, în funcție de caz, dacă ai nevoie de un telescop.

Dacă poți vedea toate cele șapte stele din Carul Mic, ai noroc: înseamnă că ai parte de un cer suficient de întunecat încât să observi rapid stelele și cometele de pe cer.

Ultima dată când această cometă a fost vizibilă, oamenii de Neanderthal încă cutreierau planeta împreună cu strămoșii noștri.

În cei 50.000 de ani care au trecut de atunci, multe s-au schimbat: s-au inventat binoclul, telescopul și camerele foto sau video.

Așadar, dacă ești pasionat de planete, comete și stele, ai face bine să nu ratezi acest eveniment unic, de vreme ce nu se va mai repeta multe mii de ani de acum încolo.

Evident, este interesant să ne imaginăm cum va arăta Terra data viitoare când această cometă verde se va afla din nou în „curtea noastră”.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele