28 ian. 2023 | 08:55

Cum să observi și să fotografiezi cometa „verde” care va trece pe lângă Pământ: trucuri practice

ACTUALITATE
Cum să observi și să fotografiezi cometa „verde” care va trece pe lângă Pământ: trucuri practice

O cometă verde uimitor de frumoasă va fi vizibilă de pe Pământ în următoarele zile, chiar și cu ochiul liber, oferind fotografilor ocazia de a o surprinde. Așadar, nu vei vrea să ratezi ocazia, de vreme ce ea nu va mai fi văzută din nou decât peste 50.000 de ani.

C/2022 E3 (ZTF), așa cum a fost numită oficial cometa, a trecut deja de Soare și se îndreaptă în afara sistemului solar. Înainte de a dispărea în cosmosul vast, să sperăm că va străluci puternic și peste Pământ.

Astrofotografii au capturat deja roca, iar de atunci, ea crește constant în luminozitate și ar trebui să atingă vârful pe 2 februarie, când se va afla destul de aproape de Pământ.

Observatorii din Europa ar trebui s-o poată vedea destul de ușor cu ochiu liber.

Data de 21 ianuarie le-a oferit pasionaților oportunitatea de a observa cometa, deoarece luna nouă face cerul deosebit de întunecat. Cometa s-a aflat, în acel moment, în apropierea constelației Draco, care se află între Carul Mare și Carul Mic.

Constelația Draco are forma unui dragon, iar cometa va sta în acea zonă până pe 30 ianuarie, adică undeva între „cupa” Carului Mare și Polaris, Steaua Polară.

Cum poți să surprinzi fotografic cometa verde

Dacă nu ai chef să stai cu ochii pe cer, o poți vedea și pe site-ul The Sky Live care îți permite să introduci locația ta și astfel îți va spune care este luminozitatea cometei, constelația în care se află și îți va arăta chiar și o hartă.

Fstoppers recomandă 25 ianuarie ca dată pentru a-ți scoate camera de la naftalină, deoarece Luna nu va interfera prea mult la acea dată. Totuși, se poate și după această dată, în mod evident.

Conform oricărui ghid de astrofotografie din lume, fotografii sunt sfătuiți să folosească modul RAW, neaparat un trepied și o lanternă puternică, pentru a vedea prin întuneric.

Deschide diafragma obiectivului cât de mult poți și setează ISO în funcție de cât de întunecat este cerul.

Viteza obturatorului este o chestiune dificilă pentru că dacă este prea lungă, vei obține urme de stele, iar dacă este prea scurtă și va fi prea întuneric, vei fotografia degeaba. Practic, poți ajunge undeva la jumătatea drumului și să setezi la 15 secunde.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele