24 mart. 2023 | 14:55

Povestea neștiută a fiicei lui Pablo Escobar, traficantul de droguri care a inspirat Narcos

ACTUALITATE
Povestea neștiută a fiicei lui Pablo Escobar, traficantul de droguri care a inspirat Narcos

Născută în anul 1984 și fiind fiica lui Pablo Escobar și a Mariei Victoria Henao, Manuela Escobar și-a petrecut viața încercând să scape de eticheta ce i se pusese, din pricina multelor „păcate” săvârșite de tatăl său.

Se poate spune că, înainte ca Manuela Escobar să învețe să meargă, a fost învățată să fugă și se ascundă.

Deși a fi copilul unui baron columbian al drogurilor a avut și avantaje, cu siguranță viața ei, după moartea tatălui său, nu a fost una perfectă, ba dimpotrivă.

Pablo Escobar a fost împușcat 1993, pe vremea când Manuela avea vârsta de 9 ani.

Ea este singurul membru al familiei sale care nu a fost acuzat vreodată de vreo fărădelege.

Dar, în ciuda acestui fapt, ea nu a reușit niciodată să scape de fantomele atrocităților comise de tatăl ei. A dispărut din lumina reflectoarelor la un moment dat, în anii ’90, și nu s-a mai știut nimic de ea ani de zile.

manuela-escobar-fiica-pablo-escobar-viata

Pablo Escobar cu fiica sa, Manuela

Copilăria Manuelei Escobar

Manuela Escobar s-a născut în data de 25 mai 1984, cam în aceeași perioadă în care Pablo Escobar devenea unul dintre cei mai puternici baroni ai drogurilor din lume. Manuela are un frate mai mare pe nume Juan Pablo, care s-a născut în 1977.

Din moment ce Manuela era doar o copilă când tatăl ei a devenit „Regele cocainei”, probabil că nu știa exact ce face el pentru a câștiga (mulți) bani.

În ciuda reputației lui Pablo Escobar, se pare că el a avut, totuși, o slăbiciune pentru fiica sa.

La apogeul puterii, cartelul din Medellín reușea să facă și 70 de milioane de dolari pe zi. Aceasta însemna, evident, că Pablo era dispus, dar și capabil, să-i cumpere aproape orice fiicei sale.

Se spune că, într-un an, Manuela Escobar i-ar cerut tatălui ei un unicorn. Așa că, în loc să-i spună că unicornii nu sunt reali, stăpânul drogurilor le-ar fi ordonat angajaților să cumpere un cal alb și să-i prindă un „corn” pe cap și „aripi” pe spate. Animalul ar fi murit ulterior din cauza unei infecții înfiorătoare.

În momentul în care viața plină de crime a lui Pablo Escobar a început să-l ajungă din urmă, a făcut tot ce a fost necesar pentru a-și ține fiica în siguranță, ba chiar, atunci când se ascundea de autorități în munții Columbiei, la începutul anilor ’90, ar fi aruncat pe foc 2 milioane de dolari în numerar, doar pentru a-și încălzi fiica.

În scurt timp, baronul drogurilor și-a dat seama că familia lui nu va mai fi în siguranță dacă rămâne cu el. Așa că a instruit-o pe soția sa, Maria Victoria Henao, să-și ducă copiii sub protecția guvernului.

În decembrie 1993, Pablo Escobar a murit la fel de violent precum a trăit, împușcat de agenți pe un acoperiș, în timp ce încerca să fugă de aceștia.

manuela-escobar-fiica-pablo-escobar-viata

Pablo Escobar cu familia

Ce s-a întâmplat cu ea după moartea lui Pablo Escobar

Cu toate acestea, moartea lui Pablo Escobar nu este momentul în care s-a încheiat povestea familiei. Într-un fel, se poate spune că este momentul unde a început povestea lor, sau cel puțin un nou capitol.

La scurt timp după dispariția regelui, Manuela Escobar, fratele ei Juan Pablo și mama ei Maria Victoria Henao au fugit din Columbia, unde știau că nu vor mai fi bineveniți.

Nicio țară nu le-a acordat azil după crimele lui Escobar, nici măcar Vaticanul.

Familia a încercat să caute refugiu în Mozambic, Africa de Sud, Ecuador, Peru și Brazilia, înainte de a se stabili în Argentina, la sfârșitul anului 1994, cu nume false.

În 1999, Maria Victoria Henao (care folosea adesea numele  „Victoria Henao Vallejos”) și Juan Pablo (care folosea adesea numele „Sebastián Marroquín”) au fost arestați. Soția și fiul lui Pablo Escobar au fost acuzați de falsificarea unui document public, spălare de bani și asociere ilegală.

După ce au fost închiși timp de câteva luni, au fost eliberați din cauza lipsei de dovezi. Cu toate astea, Manuela era de negăsit, în acel moment.

Manuela Escobar este, până în prezent, singurul membru al familiei Escobar care nu a fost niciodată acuzat sau implicat în vreo infracțiune.

Un articol publicat în El Tiempo, un site de știri columbian, a dezvăluit că Manuela Escobar folosea numele de „Juana Manuela Marroquín Santos” în Buenos Aires. La acea vreme, ea locuia într-o clădire rezidențială cunoscută numită Jaramillo.

Pe măsură ce zvonurile potrivit cărora ea și fratele ei stăteau călare pe milioane de dolari proveniți din droguri s-au răspândit, Manuela Escobar o ducea din ce în ce mai rău, făcând aproape imposibilă veridicitatea zvonurilor.

Adevărul nu avea, practic, aproape nicio legătură cu presupunerile.

Totuși, în multe privințe, viața Juanei Marroquín a fost mult mai bună decât cea a Manuelei Escobar. În timp ce Manuela avea parte de tutori, instabilitate și puțin timp pentru a lega prietenii, Juana mergea la o școală adevărată, avea o casă normală și câțiva prieteni de vârsta ei.

Dar, din păcate, totul s-a schimbat după ce mama și fratele ei au fost arestați. Deși membrii familiei ei au fost eliberați, ea a început să trăiască cu teamă că cineva va veni după rudele ei ca se răzbune din cauza crimelor lui Pablo Escobar.

Mama și fratele ei au reintrat încet în lumina reflectoarelor. Până acum, ambii au scris cărți și au vorbit liber în fața presei despre viața pe care au trăit-o alături de Pablo Escobar.

În schimb, Manuela a refuzat să vorbească. Ea a dispărut, iar asta în ciuda faptului că este singurul membru al familiei sale care nu a comis vreo fărădelege, așa cum menționam anterior.

Astăzi, Manuela Escobar este una dintre cele mai faimoase „fugare” din lume. Potrivit celor dragi, există un motiv tragic pentru care femeia evită opinia publică.

Începând cu anul 1999, fiica lui Pablo Escobar a început să aibă parte de mai multe episoade depresive. Aparent, sănătatea ei mintală s-ar fi înrăutățit de atunci.

Potrivit fratelui ei, Juan Pablo (care încă poartă numele de Sebastián Marroquín), Manuela ar fi încercat să-și ia viața. Acum, ea ar locui împreună cu fratele ei și cu soția acestuia.

În plus, Juan Pablo susținut că Manuela încă trăiește cu frica constantă că va fi descoperită, fiind convinsă că oricine îi cunoaște identitatea o va asocia cu crimele tatălui ei și că, într-o zi, cei dragi vor ajunge să plătească pentru asta.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele