17 oct. 2023 | 10:41

O româncă din Tel Aviv, mărturii despre război: ”Ucidere în masă de niște fanatici ca nu știu pentru ce luptă” EXCLUSIV

ULTIMA ORĂ
O româncă din Tel Aviv, mărturii despre război: ”Ucidere în masă de niște fanatici ca nu știu pentru ce luptă” EXCLUSIV

O româncă stabilită de mai bine de 35 de ani în Israel a povestit pentru Playtech.ro momentele prin care trece de aproape zece zile, de când HAMAS a atacat Israelul.

Bilanțul victimelor, prezentat de autoritățile din Israel

Forțele de Apărare ale Israelului au transmis, marți, că au lovit peste 200 de ținte ale Hamas și Jihadului Islamic Palestinian în Fâșia Gaza în cursul nopții.Potrivit FDI, printre locațiile vizate se numără un sediu unde au fost uciși mai mulți membri Hamas și o bancă folosită de Hamas.

FDI adaugă că nave ale Marinei Militare au efectuat, de asemenea, lovituri, inclusiv împotriva centrelor de comandă ale Hamas și a locurilor de depozitare a armelor din orașul Gaza.

Armata israeliană afirmă că aproximativ o jumătate de milion de israelieni au fost evacuați de când Hamas a lansat atacul brutal asupra țării, sâmbătă, 7 octombrie.

„Toate comunitățile din jurul Fâșiei Gaza au fost evacuate conform directivelor guvernamentale. Nu dorim ca civilii să se afle în apropierea zonei de luptă„, a declarat Jonathan Conricus, un purtător de cuvânt al IDF, potrivit BBC.

Printre cei 500.000 de israelieni strămutați se numără și comunitățile din jurul graniței de nord a țării cu Libanul, în contextul în care tensiunile cu un alt grup militant, Hezbollah, se intensifică. Atacurile cu rachete lansate în weekend de Hezbollah au ucis un civil israelian și un soldat.

Între timp, peste un milion de persoane au fost strămutate în Gaza, unul dintre cele mai dens populate teritorii din lume. Discuțiile privind un coridor umanitar care să permită intrarea ajutoarelor și ieșirea oamenilor din Gaza au eșuat în repetate rânduri.

„Vorbim despre o situație umanitară semnificativă în Israel”, a declarat Conricus. Dar el a recunoscut că „situația din Gaza este mai gravă.

Mărturia unei române stabilite în Israel

Viața în Israel s-a schimbat rapid: școlile s-au închis, iar oamenii evită să iasă din casă pentru lucruri minore.

„Sunt de 35 de ani în Israel, iar ce s-a întâmplat acum este greu de spus, numai cine trăiește aici înțelege: ucidere în masă de niște fanatici ca nu știu pentru ce luptă. Eu locuiesc în Tel Aviv.

Acum stăm aproape de camera de siguranță care este împotriva bombelor, fiecare locuință are o asemenea cameră. Teroriștii ne trimit de două ori pe zi rachete, nu umblăm pe stradă, nu se învață, doar comandăm alimente. În afară de oameni uciși, sunt foarte mulți copiii și oameni în vârstă răpiți”, a spus femeia pentru Playtech.ro.

Atacul din 7 octombrie și situația de acum nu mai seamană cu nimic, a mai punctat femeia.

„Au mai fost probleme în trecut, dar nu ca acum. Suntem atacați în zi de sărbătoare, HAMAS a intrat în așezările de lângă granițe făcând prăpăd. Autoritățile ajută populația, poporul israelian este unit la greu, fiecare ajută cum poate”.

Ce sunt camerele de siguranță în care se ascund oamenii

În Israel, camerele de siguranță sunt peste tot, cu uși de oțel și mobilier sărăcăcios.

Atunci când sună sirenele, obiectivul este să ne mutăm cât mai repede posibil în camera de siguranță, a declarat pentru Insider Sacha Roytman Dratwa, directorul executiv al Mișcării de Combatere a Antisemitismului și un rezident din Tel Aviv. Înăuntru, stai jos și în liniște, ascultând pentru a auzi cât de aproape sunt luptele.

„Procedura este de a merge la adăpost cu copiii, cu toată lumea. Cred că cea mai complicată parte este să le explici copiilor ce se întâmplă – că ai un inamic, dar nu vrei să creezi animozitate în copiii tăi”, a spus Dratwa.

„Nu vreți să vă faceți inamicul să pară atât de rău. Nu vrei să spui ce a făcut unor oameni de aceeași vârstă cu ei, așa că eu cred că copiii sunt partea cea mai complicată. Trebuie să îi educi în această perioadă de război pentru a nu crea mai multă animozitate, pentru că vrei să construiești pentru ei un viitor mai bun”.

În Israel, camerele de siguranță sunt peste tot, cu uși de oțel și mobilier sărăcăcios.

Locuitorii din tot Israelul se folosesc de adăposturile de urgență din casele lor și din spațiile publice, pe măsură ce războiul dintre Israel și gruparea militantă Hamas se intensifică. Sirenele de raid aerian care avertizează asupra atacurilor cu rachete sună fără avertisment la orice oră, oferindu-le israelienilor doar 60 de secunde pentru a găsi un adăpost.

Cum se apără oamenii

Este ceva obișnuit ca locuințele din Israel să aibă în interior o cameră de siguranță special construită pentru a se adăposti pe loc, după ce în 1992 a fost introdusă o lege de către Comandamentul Frontului Intern al Forțelor de Apărare Israeliene, stabilind noi reglementări de apărare civilă.

Reglementările au impus includerea unei camere protejate rezidențiale, a unui spațiu protejat comunal sau a unui spațiu protejat instituțional în fiecare clădire nou construită.

Locuitorii din Israel au declarat că, în interior, spațiile protejate sunt adesea ca o extensie a locuinței, uneori amenajate ca un living sau un dormitor, în timp ce altele sunt mai puțin mobilate. Adesea au uși de oțel cu încuietori întărite, pereți groși de beton și, dacă există ferestre, acestea sunt din sticlă antiefracție, scrie Businessinsider.

Reut Aisenberg, un locuitor din estul Tel Avivului, a declarat pentru Insider, că „aproape toată lumea” are o cameră de siguranță în Israel, adăugând că, deși unii oameni păstrează înăuntru alimente uscate și alte provizii, acestea „nu sunt făcute pentru a trăi în ele săptămâni întregi”.

„Camerele sunt menite să te țină în siguranță împotriva rachetelor”, a spus Aisenberg. „Ele nu sunt menite să te țină înăuntru zile întregi. Nu ai toalete, nu ai apă”.

Deși camerele nu sunt echipate pentru adăpostirea pe termen lung pe loc, ele sunt totuși salvatoare de vieți în caz de urgență. Insider a relatat anterior relatarea unei mame însărcinate care s-a ascuns cu copilul ei mic în camera lor sigură în timp ce militanții Hamas au încercat, fără succes, să intre înăuntru.