10 oct. 2023 | 12:01

Bilanțul românilor repatriați din Israel și situația din Fâșia Gaza, precizările MAE. Cine sunt românii care s-au întors la Tel Aviv

ULTIMA ORĂ
Bilanțul românilor repatriați din Israel și situația din Fâșia Gaza, precizările MAE. Cine sunt românii care s-au întors la Tel Aviv
Profimedia

Peste 800 de cetățeni de români au fost repatriați până luni din Israel cu aeronavele TAORM. Totodată, în jur de 100 de români aflați în Fâșia Gaza au făcut solicitări privind evacuarea, a transmis Radu Filip, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor de Externe pentru Playtech.ro.

Alți 596 de români repatriați. În Timișoara 160 s-au întors în Israel

Update 10 octombrie ora 12:00: „În continuarea informațiilor transmise în contextul deteriorării situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în urma demersurilor constante ale Celulei de Criză a MAE, în cursul nopții de 9 spre 10 octombrie 2023, alți 596 de cetățeni români au revenit în România, prin intermediul a două curse Tarom și două curse operate de două companii aeriene private”, a transmis Ministerul de Externe, marți dimineața.

MAE a mai transmis că echipa consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Tel Aviv și a Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah și echipa din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE rămân în continuare pe Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv pentru a acorda asistență consulară cetățenilor români aflați pe aeroport.

Aseară pe aeroportul din Timișoara au ajuns 160 de români, însă au fost și oameni care s-au întors în Israel.

„Aicea ne e fata, nepoata. Trebuie sa ne întoarcem. Poate suntem și noi de ajutor acolo. Trăim în tara asta. Nu avem ce face. Poate trebuie dat sânge. Poate trebuie sa ajutam o familie care e în apropiere. Cu ce om putea… trebuie ajutat. Ca trăim acolo. Muncim acolo„, a explicat o româncă ce s-a stabilit cu soțul ei în Israel încă de acum 20 de ani, potrivit publicației locale Opinia Timișoarei.

Aviv are 20 de ani și este israelian. A venit cu familia în vacanta în Romania. Imediat ce a auzit ce s-a intamplat, a căutat un avion să plece cât mai repede. Tânărul este militar în rezerva, dar spune ca oricând i se poate cere să se prezinte la înrolare și vrea sa fie acolo.

„Eu sunt la universitate, dar în orice moment pot sa fiu chemat în armata. Foarte mulți dintre prietenii mei au primit ordin de incorporare și lupta în apropiere de Fâșia Gaza. Și am auzit că au fost și alte atacuri. E un pic înfricoșător, dar, dacă e nevoie, voi lupta pentru țara mea„, a spus Aviv.

Continuă evacuările în Israel

Update ora 22:14: Alți 115 de cetățeni români au revenit în România, prin intermediul unei curse operate de o companie aeriană privată, a transmis MAE, luni seara.

„În continuarea informațiilor transmise în contextul deteriorării situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în urma demersurilor constante ale Celulei de Criză a MAE, în cursul zilei de 9 octombrie 2023, alți 115 de cetățeni români au revenit în România, prin intermediul unei curse operate de o companie aeriană privată.

MAE precizează că echipa consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Tel Aviv și a Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah și echipa din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE rămân în continuare pe Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv pentru a acorda asistență consulară cetățenilor români aflați pe aeroport”, a transmis Ministerul Afacerilor de Externe, într-un comunicat de presă.

Primul român mort în Israel

Update ora 13:38: Un român cu dublă cetățenie care lupta în armata israeliană a murit, au anunțat în urmă cu puțin timp autoritățile din Israel într-un comunicat de presă.

„Profund întristați de pierderea unui cetățean cu dublă cetățenie care deservește în armata israeliană. Sincere condoleanțe familiei victimei. Suntem solidari cu Israelul în aceste vremuri dificile. România condamnă ferm atacurile în curs asupra populației Israelului”, a transmis MAE.

Situația românilor aflați în Israel

Românii sunt repatriați din Israel cu aeronave operate de compania TAROM, iar aceste curse se vor efectua până când vor fi onorate toate solicitările făcute de cetățenii români.

Peste 800 de cetățeni români au fost repatriați din Israel fie cu aeronave TAORM, fie cu curse private. Azi, MAE a anunțat că alți 96 de români au fost aduși în România.

„În continuarea informațiilor transmise în contextul deteriorării situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în urma demersurilor efectuate de Celula de Criză a MAE, la data de 9 octombrie 2023, un alt grup format din 96 de cetățeni români au fost repatriați din Israel cu zboruri operate de o companie privată, respectiv din Iordania cu o cursă operată de Compania Tarom”, a transmis Ministerul Afacerilor de Externe. Aterizarile s-au făcut pe Aeroportul Otopeni.

Bilanțul românilor din Fâșia Gaza

„Aproximativ 350 de români se află în Fâșia Gaza în prezent, iar 100 de persoane au făcut solicitări pentru a fi evacuați”, a transmis Radu Filip, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor de Externe pentru Playtech.ro.

În cazul persoanelor care se află în Fâșia Gaza și vor să fie repatriate situația este puțin mai complicată, iar evacuarea se face în funcție de nivelul de securitate.

MAE reiterează recomandarea adresată cetățenilor români care intenționează să călătorească în Statul Israel să își reprogrameze călătoria și să urmărească rubrica „Alerte de călătorie” de pe pagina de internet a MAE (https://www.mae.ro/travel-alerts/2938).

Cetățenii români care se află pe teritoriul acestui stat se pot adresa Ambasadei României la Tel Aviv şi își pot anunța prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare și propriile coordonate la adresa de e-mail telaviv@mae.ro și la numărul de telefon de permanență al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279, precum și cel al Consulatului General de la Haifa: +972 543 998 038, pentru a putea fi contactaţi.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://telaviv.mae.ro, https://consular-protection.ec.europa.eu/travel-advice_en și www.mae.ro – rubrica „Sfaturi de călătorie” și reamintește faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Mai multe companii aeriene anulează zborurile

Wizz Air a anunțat, duminică seara, că anulează toate zborurile înspre și dinspre Israel. Mai multe companii aeriene asiatice s-au alăturat altor mari companii aeriene în suspendarea zborurilor spre și dinspre Israel, în contextul luptelor intense dintre forțele israeliene și Hamas.

Korean Air, singura companie aeriană sud-coreeană care operează zboruri directe între Incheon și Tel Aviv, și-a anulat zborul de luni – dar a declarat că va opera un zbor de întoarcere de la Tel Aviv la Incheon, pentru a aduce oamenii acasă, potrivit CNN.

În Israel locuiesc aproximativ 570 de cetățeni sud-coreeni și alți 360 de turiști, potrivit ministerului de externe, deși niciun cetățean coreean nu a fost încă raportat ca fiind victimă.

Air India a suspendat, de asemenea, zborurile spre și dinspre Tel Aviv până la 14 octombrie, invocând siguranța pasagerilor și a echipajului. Între timp, compania Cathay Pacific din Hong Kong și-a anulat, de asemenea, zborul de marți spre și dinspre Tel Aviv, afirmând că va monitoriza îndeaproape situația.

Companiile aeriene din întreaga lume, inclusiv United Airlines, American Airlines și Delta Air Lines, au înregistrat, de asemenea, întreruperi și anulări de zboruri din cauza conflictului.

Bilanțul victimelor continuă să crească

Bilanțul victimelor din Gaza a crescut la 436 de morți, au anunțat luni oficialii palestinieni, în timp ce Israelul bombardează cu lovituri aeriene acest teritoriu izolat și dens populat ca răspuns la atacul Hamas. Bilanțul include 81 de copii și 61 de femei, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății din Gaza.

Aproximativ 2.271 de persoane au fost rănite în Gaza, inclusiv 244 de copii și 151 de femei, a adăugat ministerul.

Între timp, bilanțul morților din Israel a crescut la peste 700, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare israeliene.

Cabinetul de securitate al Israelului a declarat, duminică,  stare de război în urma atacurilor organizaţiei extremiste palestiniene Hamas. Israelul a răspuns sâmbătă noaptea în forță atacului Hamas, cu zeci de lovituri aeriene.