14 ian. 2023 | 10:39

Lucrările de construcție pentru care nu este nevoie de autorizație. Legea a intrat deja în vigoare

ACTUALITATE
Lucrările de construcție pentru care nu este nevoie de autorizație. Legea a intrat deja în vigoare

Noua lege care a intrat în vigoare arată că există lucrări care nu necesită autorizație de construcție. Află în care situații nu vei încălca legea.

Autorizarea executării lucrărilor de construcții a suferit modificări, astfel că a fost introdus un nou tip de lucrare care nu necesită o autorizație de construcție. Legea a fost publicată în Monitoriul Oficial și vizează construcțiile hidrotehnice, dar și alte tipuri.

Începând cu data de 13 ianuarie, Legea nr.21/2023 a intrat în vigoare și face referire la autorizarea executării lucrărilor de construcție în cazul celor care doresc să efectueze anumite lucrări de reparații sau întreținere, iar aceștia nu vor mai avea nevoie de autorizație.

Vezi și S-a schimbat legea pentru români, ai scăpat de autorizația de construcție: lista completă a situațiilor în care construiești fără ”dosar cu șină”

În acest sens, cei care vor face lucrări de “întreţinere periodică şi reparaţii curente la infrastructura sistemului național de gospodărire a apelor cu rol de apărare împotriva inundațiilor, precum şi la instalaţiile aferente, inclusiv malurile și talvegul albiilor minore”, nu vor mai avea nevoie de eliberarea unei astfel de autorizații.

Cu toate acestea, lucrările vor putea fi efectuate cu o notificare în prealabil înaintată unităților administrativ-teritoriale. Această măsură a fost propusă pe baza faptului că „lucrările de întreținere și mentenanță preventivă care se execută la lucrările hidrotehnice nu prezintă un potențial de periculozitate și nicio indisciplină în executarea lucrărilor de construcții care să afecteze siguranța construcțiilor”.

Lucrările care nu mai au nevoie de autorizație de construcție

Autorizația de construire are la bază aplicarea măsurilor Legii nr.50/1991 cu privire la amplasarea, proiectarea, executarea și funcționarea construcțiilor. Cei care nu dețin o astfel de autorizație riscă o amendă de până la 100.000 de lei, dar și chemarea în instanță. Legea arată că lucrările care pot fi efectuate fără autorizație sunt:

  • reparații la împrejmuiri, atunci când nu se schimbă forma acestora și materialele din care sunt executate;
  • reparații la acoperișuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimbă forma acestora;
  • reparații și înlocuiri de tâmplărie interioară;
  • reparații și înlocuiri de tâmplărie exterioară, dacă se păstrează forma, dimensiunile golurilor și tâmplăriei, inclusiv în situația în care se schimbă materialele din care sunt realizate respectivele lucrări;
  • reparații și înlocuiri de sobe de încălzit și ale coșurilor de fum aferente;
  • tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje și alte finisaje interioare, precum și pardoseli interioare;
  • reparații la tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje și alte finisaje exterioare, dacă nu se modifică elementele de fațadă și culorile clădirilor;
  • reparații sau înlocuiri la instalațiile interioare, precum și reparații la branșamentele și racordurile exterioare, de orice fel, aferente construcțiilor, în limitele proprietății;
  • montarea sistemelor locale de încălzire și de preparare a apei calde menajere, precum și montarea aparatelor individuale de climatizare și/sau de contorizare a consumurilor de utilități;
  • lucrări de reparații, înlocuiri ori reabilitări, fără modificarea calității și formei arhitecturale a elementelor de fațadă;
  • lucrări de întreținere periodică și reparații curente la infrastructura de transport și la instalațiile aferente;
  • modificări de compartimentare nestructurală, demontabilă, realizată din materiale ușoare.

Află și Când nu ai nevoie de autorizație de construcție. Toate excepțiile de la lege

De asemenea, o altă lege care are aplicabilitate din luna octombrie a anului trecut arată că autoritățile au decis prelungirea valabilitții unei autorizații de construcție pe o perioadă de 24 de luni și nu de 12 luni, așa cum era anterior, potrivit avocatnet.ro.