10 iul. 2023 | 23:25

Legea moștenirii 2023, în România: tot ce trebuie să știi despre succesiune, testament și condiții legale de moștenire

CHESTII
Legea moștenirii 2023, în România: tot ce trebuie să știi despre succesiune, testament și condiții legale de moștenire

Moștenirea sau succesiunea, așa cum mai este ea cunoscută în limbaj notarial, reprezintă o modalitate legală prin care bunurile unei persoane decedate se transmit către terți, denumiți, în acest caz, moștenitori. De cele mai multe ori, succesori sunt membri ai familiei extinse, dar nu este sub nicio formă o regulă.

În primul rând, succesiunea se va face mereu după decesul persoanei în cauză. Trebuie menționat că există, de asemenea, și moștenirea testamentară, un pic diferită față de prima. Ea se referă la moștenirea lăsată prin intermediul unui testament care a fost întocmit înainte ca persoana să moară, însă va putea fi pus în aplicare abia după deces. Testamentele sunt de două feluri: olograf (scris de mână) sau notarial.

Cine va moșteni bunurile celui decedat

Dacă nu există un testament, în acest sens, ordinea este una destul de precisă, după cum urmează: soțul sau soția, copiii, părinții sau bunicii (dacă mai sunt, la rândul lor, în viață), alte rude de gradul patru. În mod clar, nu se va putea sări peste aceste clase decât dacă nu există persoane care să se includă în ele.

În cazul în care ai comis o faptă reprobabilă, condamnată de lege, la adresa persoanei decedate, ai toate șansele să fii exclus de la moștenire.

Dând un exemplu concret, soțul sau soția se poate prezenta la moștenire împreună cu celelalte clase de moștenitori, iar acestuia îi va reveni o parte mai mică sau mai mare din moștenire. Mai exact, dacă ceilalți moștenitori refuză drepturile, atunci averea revine soțului moștenitor în întregime.

Dacă cei doi soți nu au avut copii, iar părinții sau bunicii celui decedat nu mai sunt nici ei în viață, soțul rămas în viață are șanse reale de a primi toată moștenirea. Mai mult, soțul va avea drept de moștenire chiar dacă cei doi se aflau în divorț, în momentul decesului. Dacă divorțul nu este finalizat, se consideră că cei doi sunt încă căsătoriți.

Concubinajul nu îți aduce beneficii. Există, totuși, o modalitate de a moșteni, dar asta presupune un testament realizat înainte.

Dacă te afli într-o asemenea situație, află că ai nevoie de următoarele acte: cerere tip, certificat de deces (în original) al persoanei pentru care se face succesiunea, certificat de atestare fiscală (în original), pe numele persoanei care a încetat din viață, eliberat de Direcția de Taxe și Impozite Locale (certificatul atestă că nu există datorii la bugetul local), certificat de atestare fiscală (în original), pe numele persoanei care a încetat din viață, eliberat de ANAF (certificatul atestă că nu există datorii la bugetul de stat), certificat de naștere și căsătorie pentru soțul supraviețuitor, după caz, certificat de naștere și de căsătorie, după caz, dar și alte acte de identitate pentru moștenitori, acte de proprietate pentru bunurile lăsate moștenire, testament (dacă este cazul).

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele