06 iun. 2023 | 18:59

Klaus Iohannis participă la summitul B9. Declarațiile președintelui. „Rusia va continua să fie cea mai mare ameninţare”

ULTIMA ORĂ
Klaus Iohannis participă la summitul B9. Declarațiile președintelui. „Rusia va continua să fie cea mai mare ameninţare”

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa marți, 6 iunie 2023, la Bratislava, Republica Slovacă, la Summitul Formatului București 9 (B9), pe care îl va coprezida alături de Președintele Republicii Slovace, Zuzana Čaputová, și de Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda.

Declarația lui Klaus Iohannis în cadrul summitului B9

Update marți, 6 iunie 2023, ora 18.59. Klaus Iohannis a declarat, la Summitul statelor B9, că Rusia va continua să fie cea mai mare ameninţare la adresa securităţii europene şi euroatlantice. Șeful statului a făcut apel la consolidarea apărării pe Flancul Estic al NATO.

„Am pus accent, în primul rând, pe implementarea deplină a deciziilor istorice adoptate anul trecut la Madrid, mai ales a celor privind consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, pentru care trebuie să marcăm progrese notabile.

Rusia va continua să fie cea mai mare ameninţare la adresa securităţii europene şi euroatlantice. De aceea, cu toţii înţelegem necesitatea consolidării apărării noastre naţionale şi creării pe Flancul Estic a unei Apărări Înaintate coerente şi unitare, credibile şi robuste”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a mai spus că în cadrul discuţiilor de la Bratislava s-a pledat pentru continuarea măsurilor la nivel operaţional, inclusiv cu privire la Grupurile de Luptă de pe Flancul Estic, din care face parte şi cel din România.

Șeful statului a reiterat faptul că este nevoie de un angajament sporit şi unitar la nivel aliat în abordarea provocărilor de securitate la Marea Neagră, o zonă de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică, astfel cum este consacrat în Conceptul Strategic al NATO adoptat la Madrid.

Iohannis a mai spus că România va sprijini Ucraina oricât timp va fi necesar și că susține integrarea euroatlantică a acestei țări. Președintele a amintit că săptămâna trecută a semnat alături de omologul său ucrainean Volodimir Zelenski Declaraţia privind integrarea euroatlantică a Ucrainei.

„În acest cadru, am exprimat sprijin pentru transformarea Comisiei NATO-Ucraina într-un Consiliu NATO-Ucraina şi sper să vedem acest Consiliu convocat la Summitul de la Vilnius. Am subliniat importanţa continuării sprijinului statelor B9 şi al întregii Alianţe pentru consolidarea capacităţii de apărare şi a rezilienţei statelor vulnerabile din vecinătate”, a mai spus preşedintele României.

Știrea inițială:

La Bratislava se reunesc liderii din Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria.

La eveniment va participa, de asemenea, Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg.

Temele principale ale reuniunii de la Bratislava

Printre principale teme ale reuniunii de la Bratislava se numără implementarea deciziilor NATO. O atenţie specială va fi acordată şi partenerilor vulnerabili din regiune, precum Republica Moldova, care se confruntă cu provocări crescute de securitate

”Reuniunea la vârf a statelor din Formatul București 9 se desfășoară cu aproximativ o lună înaintea Summitului NATO de la Vilnius și va oferi prilejul unui schimb aprofundat de opinii cu privire la prioritățile de pe agenda aliată și obiectivele majore, cu accent pe consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic, precum și pe intensificarea cooperării cu Ucraina.

Agenda discuțiilor va viza evaluarea progresului realizat în implementarea deciziilor aliate adoptate în cadrul Summitului NATO de la Madrid, inclusiv în ceea ce privește angajamentele de investiții și cheltuieli pentru apărare, precum și sprijinul acordat Ucrainei în susținerea aspirațiilor sale euroatlantice.

O atenție specială va fi acordată și partenerilor vulnerabili din regiune, precum Republica Moldova, care se confruntă cu provocări crescute de securitate”, se arată în comunicatul de presă dat de Administrația Prezidențială.

Organizația B9 a fost fondată în 2015 la inițiativa președintelui României Klaus Iohannis și a omologului său polonez, Andrzej Duda, ca răspuns la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014. În formatul B9 se întâlnesc șefii de stat, miniștrii de externe și miniștrii apărării.

În perioada 11-12 iulie, la Vilnius, va avea loc următorul summit NATO.