Klaus Iohannis, prezent la Summitul Nato de la Madrid. Primele declarații: „Ne așteptăm la o creștere semnificativă a militarilor care vor fi staționați în România”

Klaus Iohannis, prezent la Summitul Nato de la Madrid. Primele declarații: „Ne așteptăm la o creștere semnificativă a militarilor care vor fi staționați în România”

Președintele Klaus Iohannis a ajuns la reuniunea șefilor de stat și de guvern ai NATO de la Madrid, conform Administrației Prezidențiale.

Iohannis participă la summit-ul NATO

Update 29 iunie, ora 10.56. Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut declarații înaintea summit-ului NATO de la Madrid:

„NATO este garanția securității noastre și în aceste vremuri complicate când Rusia a atacat Ucraina și noi suntem vecini ne dăm seama cât de importantă este umbrela NATO pentru noi, pentru securitatea noastră, pentru securitatea fiecărui român.

Discuțiile au intrat deja direct în subiect. Atmosfera este una pozitivă, bună, cu toate că situația de securitate și situația economică nu sunt grozave. Acest summit vine să aducă un nou concept strategic. Vom decide, împreună, astăzi și mâine, cum va aborda NATO problemele de securitate în următorul deceniu, cum vom aborda războiul din Ucraina, Flancul Estic șamd.

Eu, echipa mea și România avem așteptări foarte concrete de la acest summit. Ne așteptăm să se decidă o consolidare a Flancului Estic. Ne așteptăm la o creștere semnificativă a militarilor care vor fi staționați pe Flancul Estic și în România. Ne așteptăm ca zona Mării Negre să fie declarată zonă de interes strategic pentru NATO. Ne așteptăm ca Rusia să fie declarată amenințarea semnificativă pentru NATO.

Politica ușilor deschise va avea un aspect foarte concret. Suedia și Finlanda vor fi primite în NATO, iar discuțiile de aseară au mers în direcția de a fi acceptate. Au mai fost unii aliați care au avut nelămuriri, dar se pare că au fost clarificate. Așteptarea generală este ca NATO să dovedească faptul că este unită și puternică.

Noi avem un număr important de militari aliați în România și ne așteptăm ca, în lunile următoare, să crească, pentru a ajunge la capacitatea operațională pentru grupul de luptă care va fi condus de Franța. Dacă se decide că vor fi mărite la nivel de brigadă, cu siguranță că vom avea mai mulți militari, dar aceste mișcări durează luni/ani de zile. Pentru noi este important să avem decizia, să ne pregătim temeinic și să avem trupe care colaborează foarte bine împreună. Sunt convins că aceste mișcări vor fi de succes pentru România, pentru aliați, pentru NATO și Flancul Estic (…)”.

Știrea inițială: Summitul este a treia reuniune de vârf a Organizației din 2022, primele două fiind cu caracter extraordinar și fiind convocate în contextul invaziei militare a Ucrainei de către Rusia.

„La Summitul de la Madrid, care are loc pe fondul celei mai grave crize de securitate din zona euroatlantică după al Doilea Război Mondial, vor fi adoptate decizii istorice care vor răspunde imperativelor de apărare generate de actualul context, cu un caracter transformator pentru NATO.

Aceste hotărâri vor constitui un pas ferm în procesul de adaptare și modernizare a Alianței și vor demonstra, o dată în plus, faptul că NATO este cea mai de succes alianță politico-militară din istorie.

Astfel, reuniunea la cel mai înalt nivel de la Madrid va consolida și eficientiza Alianța din perspectivă politică, militară, funcțională și tehnologică și va reconfirma, totodată, unitatea și solidaritatea aliate, inclusiv parteneriatul transatlantic”, transmite Administrația Prezidențială.

Summitul va fi un punct de reper pentru implementarea unor acțiuni care vor consolida capacitatea de răspuns a Alianței.

Ce se va întâmpla la reuniunea liderilor

„Programul Summitului va fi unul consistent, incluzând trei reuniuni la cel mai înalt nivel ale Consiliului Nord-Atlantic și activități cu o încărcătură simbolică și practică, precum semnarea Scrisorii de angajament pentru Fondul de Inovare al NATO.

Astfel, Președintele României va participa, miercuri, 29 iunie, la o primă reuniune formală a Consiliului Nord-Atlantic la nivelul șefilor de stat și de guvern având ca teme de discuție războiul ilegal de agresiune al Rusiei contra Ucrainei, consecințele acestuia și continuarea asistenței acordate Ucrainei, în deschiderea căreia va interveni și Președintele Ucrainei prin sistem de videoconferință.

De asemenea, vor fi abordate Noul Concept Strategic și noile măsuri privind descurajarea și apărarea.

Astfel, în continuarea deciziilor de la Summitul extraordinar din 24 martie 2022, la reuniunea de la Madrid va fi conturată o postură a NATO revizuită, inclusiv pe Flancul Estic în integralitatea sa, pentru a face față provocărilor de securitate fără precedent cu care se confruntă NATO și statele Aliate”, se arată în comunicat.

Mâine, 30 iunie, șeful statului român va participa la o a treia reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivelul șefilor de stat și de guvern. Această reuniune va fi dedicată provocărilor și amenințărilor din Vecinătatea Sudică și vor fi abordate progresele în lupta contra terorismului,  dar și asigurări ale securității alimentare.