13 feb. 2023 | 15:55

Inteligența artificială îți poate provoca „halucinații”: avertismentul care vine de la șeful Google Search

ACTUALITATE
Inteligența artificială îți poate provoca „halucinații”: avertismentul care vine de la șeful Google Search

Șeful Google Search a lansat un avertisment dedicat tuturor utilizatorilor de internet. Mai exact, acesta le-a spus să nu se bazeze pe chatboții AI pentru informații exacte.

Prabhakar Raghavan a dat un interviu recent publicației Welt Am Sonntag în care a vorbit despre inteligența artificială și despre modul în care, uneori, aceasta poate da rateuri inegalabile.

„Acest tip de inteligență artificială despre care vorbim în prezent poate duce uneori la ceva ce numim halucinații”, a spus el pentru ziarul german.

„Acest lucru este apoi exprimat în așa fel încât o mașină să ofere un răspuns convingător, dar complet fictiv”, a mai spus șeful Google Search.

Recent, Google a folosit o prezentare pentru a dezvălui chatbot-ul său AI numit Bard, cu care speră să ia fața ChatGPT.

Cu toate acestea, reclama menită să popularizeze Bard a reușit să obțină fix efectul invers, de vreme ce AI-ul a dat-o în bară cu răspunsul, iar nimeni nu s-a chinuit să corecteze asta, înainte de publicare.

Google nu pare să ia prea în serios inteligența artificială

Acțiunile companiei-mamă a Google, Alphabet, au scăzut brusc în urma erorii și a temerilor cu privire la amenințarea reprezentată de ChatGPT la adresa dominației sale.

Raghavan a mai declarat pentru Welt Am Sonntag că Google a simțit „nevoia” de a-l da pe Bard publicului, „dar simțim și o mare responsabilitate. Cu siguranță nu vrem să inducem publicul în eroare”.

„Ne gândim cum să integrăm aceste posibilități în funcțiile noastre de căutare, în special pentru întrebările la care nu există doar un singur răspuns”, a adăugat el.

Comentariile lui Raghavan vin după ce unii l-au criticat pe CEO-ul Google și Alphabet, Sundar Pichai, pentru lansarea „pripită” a lui Bard.

Maarten Bosma, fost inginer de cercetare la Google Brain, divizia de inteligență artificială a Alphabet, a scris pe Twitter că prezentarea a arătat că gigantul nu ia suficient de în serios inteligența artificială.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele