Bard „o dă de gard”: eroarea care a făcut Google să piardă 100 de miliarde de dolari dintr-un foc
:format(webp):quality(80)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2023/02/BARD-eroare-masiva-google-pierde-bani-800x420.jpg)
După debutul oarecum neoficial al chatbot-ului Google, numit Bard, se pare că dezinformarea a început să capete o nouă dimensiune.
Compania a postat un anunț pe Twitter săptămâna aceasta în care ne arăta modelul AI care afișează informații false despre telescopul spațial James Webb (JWST).
Ce greșeală a făcut BARD AI
„Despre ce descoperiri noi de la telescopul spațial James Webb îi pot spune copilului meu de 9 ani?” , a fost întrebat Bard.
Răspunsurile „atotștiutorului” roboțel s-au derulat după cum urmează:
„JWST a făcut primele fotografii ale unei planete în afara propriului nostru sistem solar. Aceste lumi îndepărtate se numesc exoplanete. Exo înseamnă din exterior”, s-a pripit Bard.
Deși informația nu este neaparat integral falsă, prima parte care în care se spune că JWST a făcut primele fotografii este falsă.
Această onoare aparține Very Large Telescope, de la Observatorul European de Sud, în 2004, după cum a confirmat NASA, în repetate rânduri.
Cu toate că informațiile incorecte prezentate de Bard nu vor face mult rău pe internet, problema este mult mai adâncă de atât.
Spre exemplu, gândește-te ce alte greșeli ar putea face pe viitor, dacă erorile nu vor fi remediate cât de curând.
Problema cea mai mare este că chatboții își colectează informația de pe internet, iar cum internetul nu este mereu cea mai de încredere sursă, s-ar putea ca știrile false să se propage cu și mai mare ușurință, din cauza unui bot ca Bard.
De regulă, cine apelează la serviciile inteligenței artificiale rareori verifică informația.
Rămâne, totuși, de văzut, în ce mod va reuși tehnologia să trieze informațiile false de cele reale.
În apărarea Bard, trebuie menționat că inteligența artificială este construită de așa natură încât să învețe constant, astfel că, pe viitor, s-ar putea să producă rezultate mai bune – sau nu.
De parcă problemele Google cu inteligența artificială nu ar fi fost suficiente, încercarea sa pripită de a ajunge din urmă cu OpenAI și Microsoft a ajuns să coste compania 100 de miliarde de dolari în capitalizare bursieră, la o zi după anunțarea Bard AI, menit să concureze cu ChatGPT.