21 sept. 2023 | 10:51

Măsura populistă numai bună de câștigat voturi în 2024. Miliarde de lei ”din pământ” pentru primării

ACTUALITATE
Măsura populistă numai bună de câștigat voturi în 2024. Miliarde de lei ”din pământ” pentru primării

O măsură populistă numai bună de câștigat voturi în anul electoral 2024 a fost împachetată într-un proiect de lege depus la Senat de peste 20 de deputați PNL. Miliarde de lei ar urma să ajungă la primării „din pământ”.

Măsura pentru atragerea voturilor în 2024 propusă la Senat

Mi exact, conform proiectului aflat la Senat, primăriile și consiliile județene ar urma să primească peste 2,5 miliarde de lei pe an de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării, pe bază de granturi nerambursabile acordate prin selecție competitivă.

Scopul acordării acestor bani ar fi construcția, dezvoltarea și modernizarea spațiilor de producție, prestări de servicii și depozitare, pentru sprijinirea micilor întreprinzători locali, în cadrul așa-numitului Program Național de Finanțare ″Invest-Patriot″, ce ar urma să fie implementat în perioada 2024 – 2030.

Suma minimă acordată pe proiect ar urma să fie de 2,5 milioane de lei, iar cea maximă – de 12,5 milioane de lei. Ar urma să fie eligibile pentru finanțare inclusiv costurile cu studiile de fezabilitate și cu documentațiile de avizare a lucrărilor.

Cum ar urma să fie selectate proiectele pentru acordarea finanțării

În cadrul selecției pentru acordarea finanțării ar urma să fie favorizate proiectele cu elemente de sustenabilitate, precum alimentație bio, utilizarea energiei regenerabile, eficiența energetică sau gestionarea responsabilă a resurselor. În plus, ar urma să fie apreciată pozitiv implementarea de tehnologii moderne și sustenabile, în vederea creșterii eficienței și a reducerii impactului asupra mediului.

De asemenea, printre criteriile ce ar urma să fie luate în calcul în procesul de selecție se numără calitatea planului strategic, impactul asupra economiei locale, eficiența utilizării finanțării și durabilitatea proiectului.

Însă, proiectul de act normativ nu specifică modalitățile în care unitățile administrativ-teritoriale (UAT) ar urma să pună la dispoziția micilor întreprinzători locali facilitățile de producție, servicii și depozitare construite sau modernizate, cu granturi de la bugetul de stat: închiriere, concesiune, comodat sau altele.

Inițiatorul proiectului de lege, deputatul PNL de Iași Sorin Năcuță, originar din Pașcani, a prezentat în expunerea de motive un posibil proiect eligibil pentru finanțare: reabilitarea, modernizarea și extinderea unui grajd dezafectat din comuna ieșeană Balș, din apropiere de Pașcani, cu costuri totale de aproape 9,5 milioane lei, și înființarea în cadrul său de spații de producție industrială, depozitare și comerț.