26 nov. 2023 | 09:00

Cea mai rapidă mașină electrică ar putea veni din China. Ajunge de la 0 la 100 de kmph în 2 secunde, pare mai rapidă decât Tesla Model S Plaid

ACTUALITATE
Cea mai rapidă mașină electrică ar putea veni din China. Ajunge de la 0 la 100 de kmph în 2 secunde, pare mai rapidă decât Tesla Model S Plaid

Când vine vorba de mașini electrice rapide sau foarte rapide, Tesla Model S Plaid a fost de referință în domeniu, cu aproximativ două secunde necesare ca să accelereze de la 0 la 100 Kmph. O ”chinezărie” are toate șansele să depășească respectiva performanță.

HiPhi sau Human Horizons este un constructor chinez de automobile de care probabil că nu ai auzit niciodată. Cu toate acestea, tocmai a dezvăluit o hyper-mașină cu o viteză maximă de 300 kilometri pe oră și o rată de accelerare de la 0 la 100 kilometri la oră în aproximativ 2 secunde. În teorie, Model S Plaid are nevoie de 1,99 secunde pentru a atinge performanța respectivă cu ai săi 1020 de cai putere. Pe de altă parte, creația HiPhi se mândrește cu 1287 cai putere sau 1306 PS. Deci, în funcție de greutatea bolidului, are șanse să accelereze chiar mai repede decât Plaid.

Citește și: Mașina electrică care te va convinge să renunți la benzină și motorină, un Volkswagen ieftin și bun

HiPhi, o alternativă fascinantă la Tesla Model S Plaid

Modelul din imaginea de mai sus este intitulat HiPhi A, unde A este o referință la Apollo și producătorul de mașini electrice cu același nume, un partener de încredere al chinezilor de altfel. Ca referință, constructorul Apollo s-a mai aflat în trecut în spatele tehnologiilor esențiale din creații precum Intensa Emozione și Project Evo.

Dincolo de o putere aproape prostească pentru șosele normale, HiPhi A nu se definește însă doar prin motorizare și viteză. În schimb, are amortizoare adaptive, virează și cu roțile din spate, iar sistemul proprietare de manevrare și frânare se anunță a fi revoluționar.

Citește și: Mașina electrică ieftină și bună la care doar ai visat, mai aproape de realitate. Vine de la Renault și este ”legendară”

HiPhi A vine cu ”opționale”

În cazul în care banii nu sunt o problemă, pe partea de opționale, poți cumpăra HiPhi A cu un sistem audio Meridian cu 23 de difuzoare, finisaje de piele și un sistem inteligent de asistență a șoferului cu 34 de senzori, inclusiv Lidar.

Pe partea de autonomie, este important de reținut că sistemul electric a fost dezvoltat in-house și funcționează pe 800 de volți, în timp ce acumulatorul, la apogeu, se descarcă cu 1.500 kW. Din păcate, o autonomie reală, în condiții normale, nu a fost făcută publică. Ca o notă de subsol importantă, HiPhi nu comercializează mașini în SUA, dar a început să opereze în Europa. Deși un preț nu a fost încă făcut public, un alt model de top al constructorului, cu sedan cu dotări similare, se vinde cu aproximativ 90.000 de dolari.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele