03 iun. 2023 | 21:59

Câinele tău mănâncă iarbă? Ce înseamnă asta și mai ales, de ce face asta

ACTUALITATE
Câinele tău mănâncă iarbă? Ce înseamnă asta și mai ales, de ce face asta

Cu siguranță ești și tu unul dintre cei care și-au surprins câinele că mănâncă iarbă și, cel mai probabil, te-ai întrebat cel puțin o dată care este motivul pentru care prietenii noștri pufoși fac acest lucru. Află ce reprezintă acest lucru pentru un câine și de ce face asta.

Mâncatul de iarbă este un comportament comun al câinilor de companie. Unele sondaje arată că până la 80% dintre cei care dețin un câine își observă patrupedul mâncând iarbă în mod regulat. Această acțiune nu este un comportament nou, sau făcut de noile noastre rase de câinirase de câini.

Studiile din Parcul Național Yellowstone arată că materia vegetală, în mare parte iarbă, se regăsește în 74% din fecalele lupilor sugerând că acest comportament este posibil moștenit de la începuturile existenței cânilor. Mulți oameni consideră că patrupedele mănâncă iarbă atunci când au dureri de stomac, crezând că aceasta îi va determina să vomite.

Un studiu efectuat asupra a 12 câini care mâncau iarbă zilnic a constat că există foarte puține episoade în care câinii au vomitat. De asemenea, dacă un câine are o tulburare gastrointestinală ușoară din cauza  mâncării cu care a fost hrănit, este puțin probabil să mănânce iarbă.

Alte teroii includ ideea că cel mai bun prieten al omului ar face asta pentru că are un efect laxativ sau că acesta furnizează furaj grosier în dieta lor. Ca și în cazul vărsăturilor, există puține dovezi sau chiar deloc că pentru majoritatea acestor teorii.

În cazul studiului celor 12 câini, toți au fost deparazitați și nu au avut probleme digestive anterioare. Cu toate acestea, toți 12 câini au mâncat iarbă de 709 ori. Principala constatare a fost că, atunci când câinele nu luase încă masa zilnică, era mai probabil să mănânce iarbă. Pe scurt, cu cât câinele era mai flămând, cu atât șansele ca acesta să mănânce iarbă erau mai mari.

Motivul pentru care câinele tău mănâncă iarbă

Răspunsul la motivul pentru care câinele tău mănâncă iarbă poate fi pur și simplu: pentru că îi place. Câinele tău se poate plictisi, iar a mesteca iarbă reprezintă ceva de făcut pentru el, astfel că rupând iarba, i se pare ceva satisfăcător și interesant.

Textura și gustul ierbii oferă ceva diferit de ceea ce mănâncă de obicei. Este posibil să observați chiar că preferă iarba în anumite anotimpuri, poate iarba proaspătă de primăvară reprezintă o delicatesă preferată. Cu toate acestea, nu este indicat să ne lăsăm câinii să mănânce iarbă.

Aceasta este uneori tratată cu erbicide, iarba din parc poate fi pulverizată cu substanțe toxice. Substanțele chimice pentru gazon sunt detectate frecvent chiar și la 48 de ore după aplicarea acestora, fiind regăsite și în urina câinilor care au acces la iarba tratată îna cest fel.

Cercetările au sugerat că poate exista o legătură între cancerul vezicii urinare la câini și expunerea la erbicide. De fapt, câinii pot chiar acționa ca santinele; aceleași expuneri chimice apar în urina câinilor și a oamenilor care împart același mediu.

Dacă utilizați erbicide pe iarbă, îndepărtați câinele, jucăriile, alimentele și bolurile cu apă din zonă înainte de orice aplicare. Asigurați-vă că pesticidul s-a uscat complet înainte de a permite câinelui înapoi în zonă și asigurați-vă că verificați ambalajul pentru perioada de uscare adecvată.

Acesta este în special cazul pesticidelor sau îngrășămintelor granulare care se înmoaie în sol, deoarece acestea pot necesita până la 24 de ore sau mai mult. Dacă doriți să reduceți și mai mult riscul, plivitul manual poate fi o opțiune mai bună.

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru câinele tău este să-l scoți la plimbare. Dacă mănâncă iarbă pe parcurs, cu condiția să nu fi fost stropită cu erbicid, nu ai de ce să-ți faci griji. Nu îți face griji dacă acesta varsă ocazional, însă dacă acestea sunt mai dese și însoțite de diaree, atunci este recomandat consultul medicului veterinar, potrivit theconversation.com.