03 iun. 2021 | 09:50

Adevărul despre roșiile ”cu chimicale”: cum le recunoști pe cele care sunt bune, cu adevărat

ACTUALITATE
Adevărul despre roșiile ”cu chimicale”: cum le recunoști pe cele care sunt bune, cu adevărat

Roșiile sunt alimentul favorit al românilor, pe timp de vară. Fie că le integrăm în salate, sau le mâncăm pur și simplu cu brânză, ele nu lipsesc de pe masa noastră cel puțin până la iarnă. Problema este că nu toate sunt sănătoase. Totuși, vestea bună este că există anumite caracteristici în baza cărora putem să le distingem pe cele crescute artificial, de cele naturale.

Trebuie să știi că nu toate roșiile de pe rafturile magazinelor sunt sănătoase. Unele dintre ele, deși pot arăta apetisant, au fost forțate să crească, prin injectarea unor substanțe ce pot fi periculoase.

Dincolo de ceea ce scrie pe eticheta vânzătorului, trebuie să cunoști anumite caracteristici, pentru a nu cumpăra roșii ce îți pot pune sănătatea în pericol.

Prin urmare, trebuie să știi că în luna iunie apar primele roșii românești, deci de acum încolo ai șanse reale să găsești acest aliment produs în gospodăriile noastre.

De asemenea, trebuie să știi că roșiile țuguiate, apărute în această perioadă pe rafturile magazinelor și în piețe, sunt majoritatea de import și sunt forțate să crească, cu substanțe artificiale.

Semnele roșiilor crescute artificial

”Sunt foarte puţine soiuri de cultură care în mod natural produc acest mucron dat de o genă, gena B. Practic este un caracter de soi, aşa cum este la Prekos. Dar, trebuie ştiut că cele care au un ţugui foarte pronunţat au primit stimulatori, fie de polenizare, fie de maturare forţată a fructelor.

La o primă vedere, într-o roşie maturată forţat se observă un cep de lemn foarte pronunţat, nematurat. La consum, trebuie eliminat acest ţesut, pentru că nu e comestibil. De asemenea, în roşia secţionată se vede un ţesut diferit, verzui, în care nu prea găseşti seminţe, pentru că nu au timp să se dezvolte. Mai apar mici firişaore verzui, semn că s-au folosit divere soluţii de forţare”, declară Costel Vânătoru, cercetător la SCDL Buzău, conform ziarului Adevărul.

Horticultorii recomandă cumpărătorilor să fie deosebit de atenți atunci când achiziționează roții și să se orienteze către cele care încă mai au ciorchine sau coroniţă verde. Acesta poate fi un semn că roșiile nu au fost forțate cu hormoni de creștere.

Unii cultivatori pot forța creșterea naturală a roșiilor chiar și folosind substanțe interzise, ceea ce reprezintă un mare pericol pentru sănătatea cumpărătorului care nu știe că pune în farfurie o adevărată „bombă”.

”Putem vorbi de stimulatori aprobaţi, pe care pot să-i utilizeze cultivatorii, dar şi interzişi, care sunt mult mai concentraţi.

Aceştia provoacă formarea acelui mucron foarte dezvoltat. Se folosea în trecut şi încă se mai foloseşte, din păcate, 2,4D, un erbicid care a fost folosit mult timp ca stimulent pentru polenizare, chiar pentru maturare forţată a fructelor”, mai spune Vânătoru.