01 feb. 2023 | 14:55

Substanțele cancerigene, peste tot, în jurul nostru: se găsesc în aer și în mâncare, cel mai frecvent

ACTUALITATE
Substanțele cancerigene, peste tot, în jurul nostru: se găsesc în aer și în mâncare, cel mai frecvent

Oamenii sunt expuși la numeroase substanțe chimice de-a lungul vieții. Aceste substanțe chimice pot fi în aer, alimente, articole de îngrijire personală, produse de uz casnic și medicamente.

Din păcate, expunerea la anumite substanțe chimice poate provoca efecte nocive asupra sănătății, inclusiv cancer. Substanțele care provoacă cancer sunt numite cancerigene. Exemplele familiare includ fumul de tutun, radonul sau azbestul, printre multe altele.

Pentru a proteja sănătatea oamenilor, agențiile naționale și internaționale de sănătate evaluează frecvent substanțe chimice noi și existente pentru a determina dacă acestea pot fi cancerigene într-un proces numit identificarea pericolului de cancer.

Dacă agențiile consideră că substanțele chimice sunt cancerigene, efectuează evaluări suplimentare pentru a determina nivelul de risc, iar guvernele pot institui reglementări pentru a limita sau opri complet producția și utilizarea acestora.

Cum afectează substanțele cancerigene corpul uman

După ce o persoană este expusă la un agent cancerigen, substanța chimică este, în general, absorbită în organism și distribuită în diferite țesuturi. Odată ce substanța chimică suferă mutații în celule, apar reacțiile chimice.

Reacțiile pot afecta direct sau indirect genele celulei. Modificarea genelor, care conțin instrucțiunile despre cum să producă molecule specifice poate duce, în cele din urmă, la celule disfuncționale dacă daunele genetice nu sunt reparate.

Pe parcursul celor 50 de ani de istorie, IARC a evaluat și clasificat peste 1.000 de substanțe chimice dăunătoare. Multe dintre aceste clasificări au avut implicații societale largi, cum ar fi cele pentru fumul de tutun, poluarea aerului înconjurător, evacuarea de la motoarele diesel și carnea procesată. Toate au fost clasificate ca făcând parte din grupa 1 sau confirmate ca fiind cancerigene pentru oameni.

Radiațiile electromagnetice emise de telefoanele mobile au fost clasificate în Grupa 2B, sau posibil cancerigene, iar carnea roșie a fost clasificată în Grupa 2A, sau probabil cancerigenă.

Mai mult, în 2015, IARC a evaluat caracterul cancerigen al glifosatului, un ierbicid pe scară largă găsit în produse precum Roundup, care este produs de Monsanto. Un grup de 17 experți din 11 țări a revizuit în mod sistematic rezultatele a peste 1.000 de studii științifice și a clasificat glifosatul drept „probabil cancerigen pentru oameni” sau parte din Grupa 2A.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele