Zelenski susține că primii 10 militari ruși care au comis crime de război în Bucha au fost identificați

Zelenski susține că primii 10 militari ruși care au comis crime de război în Bucha au fost identificați

Imaginile cu zeci de civili morți pe străzile din Bucha au șocat omenirea. Comunitatea internațională a criticat în termeni duri Rusia pentru crimele comise în regiunea Kiev, deși Moscova neagă că ar avea vreo vină. Inclusiv președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Kremlinul că atacă oameni nevinovați.

Crime de război în Bucha

La începutul lunii aprilie, liderul de la Kiev spunea că „nu există altă opțiune” decât să negocieze încheierea războiului cu Rusia, chiar dacă este dificil de făcut pe fondul semnelor că forțele ruse ar fi comis atrocități împotriva civililor, orori care au stârnit condamnări pe scară largă și investigații pentru crime de război.

Imaginile au îngrozit o lume întreagă

Vorbind într-un interviu cu jurnaliştii ucraineni, care a fost difuzat la televiziunea de stat pe 5 aprilie, Zelenski a numit evenimentele de la Bucha „de neiertat” şi că „noi toţi, inclusiv eu, vom percepe chiar şi posibilitatea negocierilor ca pe o provocare”. Anterior, șeful statului ucrainean a făcut o călătorie emoționantă la Bucha, în afara capitalei, unde au fost găsite cadavrele unor civili, mulți dintre ei împușcați în curți, case sau pe străzi.

Primii vinovați au fost identificați

Joi seară, Volodimir Zelenski a dezvăluit că primii 10 militari ruși care au comis crime împotriva civililor în Bucha au fost identificați.

Este stabilit ce au făcut ei. Știm toate detaliile despre ei și despre acțiunile lor. Și îi vom găsi pe toți. Așa cum îi vom găsi pe toți ceilalți bandiți ruși care au ucis și torturat ucraineni. Care ne-au chinuit poporul. Care au distrus case și infrastructura civilă din Ucraina”, a afirmat liderul de la Kiev. „Niciunul dintre acești ticăloși nu va scăpa de responsabilitate”, a adăugat președintele Ucrainei, notează Sky News.

Rusia a fost pusă la zid de comunitatea internațională

Imaginile îngrozitoare ale cadavrelor lăsate în aer liber, unele cu mâinile legate la spate, au atras condamnarea internațională a Rusiei, care a negat acuzațiile, numindu-le „false”. Însă, fotografiile din satelit făcute la mijlocul lunii martie și difuzate de firma Maxar Technologies par să arate cadavre care zac pe străzile din Bucha, potențial respingând afirmațiile Rusiei că decesele au avut loc după retragerea sa din oraș de pe 30 martie.

SUA și NATO, cuvinte dure la adresa Moscovei

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus despre Moscova că a purtat o „campanie deliberată” de atrocități la Bucha.

„Ceea ce am văzut în Bucha nu este un act întâmplător al unei unități necinstite. Este o campanie deliberată de a ucide, de a tortura, de a viola, de a comite atrocități. Rapoartele sunt mai mult decât credibile. Dovezile sunt acolo pentru ca lumea să le vadă”, a punctat oficialul american.

Primarul din Bucha, Anatoli Fedoruk, a spus că asasinatele – pe care le-a estimat la aproximativ 300 de civili – au fost „răzbunare pentru rezistența ucraineană”. Iar șeful NATO, Jens Stoltenberg, a catalogat imaginile cu gropi comune și străzi pline de cadavre drept o „brutalitate insuportabilă la care Europa nu a fost martoră în multe decenii”.

Citește și: