ONU confirmă crimele de război din Bucha: ”Execuție sumară a zeci de ucraineni”

ONU confirmă crimele de război din Bucha: ”Execuție sumară a zeci de ucraineni”

Purtătoarea de cuvânt al Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului, Ravina Shamdasan, vine cu noi informații despre crimele de război din Bucha. Aceasta confirmă uciderea celor 50 de civili din orașul de la periferia Kievului și o catalogheazp ca fiind ”ucidere prin execuție sumară”.

ONU, noi informații despre carnagiul de la Bucha. Ce spune organizația despre modul în care au operat trupele rusești

”În cadrul unei misiuni la Bucea, la 9 aprilie, anchetatori ONU ai drepturilor omului au documentat uciderea, inclusiv prin execuţie sumară, a aproximativ 50 de civili, la faţa locului”, a fost anunțul făcut de Ravina Shamdasan.

Mai mulți membri ai ONU au avut o vizită în Ucraina pentru a analiza”crime de război”, denunţate de către comunitatea internaţională, în urma difuzării unor imagini care surprindeau sute de cadavre ale unor civili la Bucea.

Pe de altă parte, o brigadă acuzată de comiterea de crime de război în Bucha a primit un titlu onorific din partea lui Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin a venit cu mesaje de laudă pentru Brigada 64 de pușcași motorizați rate din Rusia pentru „marele lor eroism și curaj” și a acordat unității titlul de „Gărzi” pentru „protejarea suveranității Rusiei”.

„Această înaltă distincție vă recunoaște meritele deosebite, marele eroism și curaj în apărarea patriei voastre și în protejarea suveranității și intereselor naționale ale Rusiei.

Prin acțiunile abile și îndrăznețe din timpul operațiunii militare speciale din Ucraina, personalul unității a devenit un model de urmat în îndeplinirea datoriei militare, curaj, devotament și profesionalism””, a spus Putin în scrisoare.

Ministerul Apărării din Ucraina i-a catalogat pe militarii Brigăzii 64 criminali de război direct implicați în atrocitățile comise împotriva civililor din Bucea.

Zelenski a acuzat Rusia pentru aceste atrocități și a cerut Moscovei să înceteze să mai comită „crime de război”. Pe de altă parte, liderii ruși au dezmințit orice implicare în masacrele în masă, spunând în același timp afirmațiile nefondate potrivit cărora imaginile cu cadavrele civililor de pe străzile din Bucea sunt false.

Dar Khan spune că va fi „o provocare” pentru a putea  să se facă dreptate în Ucraina, având în vedere decizia Rusiei de a-și retrage semnătura de statutul CPI care conferă curții jurisdicția de a urmări în justiție persoane pentru genocid, crime împotriva umanității, crime de război și crimă de agresiune.

 

 

Citește și:
Etichete: