27 iun. 2022 | 14:25

Zelenski și Putin, față în față pentru prima dată de la începutul războiului

ULTIMA ORĂ
Zelenski și Putin, față în față pentru prima dată de la începutul războiului

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost invitat să participe la summitul Grupului celor G20 din noiembrie de către țara gazdă, Indonezia. Președintele Joko Widodo a declarat la 29 aprilie că l-a invitat pe Zelenski să participe la summit, la care președintele rus Vladimir Putin a confirmat că va participa.

Întâlnire între Zelenski și Putin

Widodo a fost presat de țările occidentale să excludă Rusia, membră a G20, în urma invaziei sale în Ucraina, dar Jakarta a susținut că trebuie să rămână „imparțială”.

Putin a confirmat într-o convorbire telefonică cu Widodo că va participa la summit, care va avea loc în Bali, a precizat liderul indonezian.

Statele Unite au răspuns la anunțurile Indoneziei spunând că lumea nu poate trata cu Rusia așa cum a făcut-o înainte de invazie.

„Statele Unite continuă să creadă că nu poate fi la fel relația Rusiei cu comunitatea internațională sau cu instituțiile internaționale”, a declarat purtătoarea de cuvânt adjunctă a Departamentului de Stat, Jalina Porter, ca răspuns la o întrebare despre invitație.

Ea nu a comentat dacă Statele Unite vor mai participa.

Indonezia, la fel ca majoritatea marilor economii emergente, a încercat să mențină o poziție neutră în privința războiului.

Atitudinea Indoneziei față de Ucraina

Widodo a declarat că Indonezia nu va trimite arme în Ucraina, ca răspuns la o solicitare a lui Zelenski, dar a oferit ajutor umanitar.

Războiul din Ucraina a fost din nou discutat atunci când Widodo a vorbit la telefon cu prim-ministrul japonez Fumio Kishida.

Președintele indonezian a cerut încetarea imediată a ostilităților și a subliniat necesitatea unei „soluții pașnice”.

Kishida a fost de acord că violențele trebuie să înceteze, dar a folosit un limbaj mai dur.

„O încălcare a suveranității și a integrității teritoriale prin utilizarea forței și a intimidării, precum și o încercare de a schimba unilateral status quo-ul prin forță sunt inacceptabile în orice regiune”, a declarat el.

Ultima călătorie cunoscută a lui Putin în afara Rusiei a fost o vizită la Beijing la începutul lunii februarie, unde el și președintele chinez Xi Jinping au dezvăluit un tratat de prietenie „fără limite” cu câteva ore înainte de a participa amândoi la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă.