Zelenski și Putin, față în față pentru prima dată de la începutul războiului

Zelenski și Putin, față în față pentru prima dată de la începutul războiului

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost invitat să participe la summitul Grupului celor G20 din noiembrie de către țara gazdă, Indonezia. Președintele Joko Widodo a declarat la 29 aprilie că l-a invitat pe Zelenski să participe la summit, la care președintele rus Vladimir Putin a confirmat că va participa.

Întâlnire între Zelenski și Putin

Widodo a fost presat de țările occidentale să excludă Rusia, membră a G20, în urma invaziei sale în Ucraina, dar Jakarta a susținut că trebuie să rămână „imparțială”.

Putin a confirmat într-o convorbire telefonică cu Widodo că va participa la summit, care va avea loc în Bali, a precizat liderul indonezian.

Statele Unite au răspuns la anunțurile Indoneziei spunând că lumea nu poate trata cu Rusia așa cum a făcut-o înainte de invazie.

„Statele Unite continuă să creadă că nu poate fi la fel relația Rusiei cu comunitatea internațională sau cu instituțiile internaționale”, a declarat purtătoarea de cuvânt adjunctă a Departamentului de Stat, Jalina Porter, ca răspuns la o întrebare despre invitație.

Ea nu a comentat dacă Statele Unite vor mai participa.

Indonezia, la fel ca majoritatea marilor economii emergente, a încercat să mențină o poziție neutră în privința războiului.

Atitudinea Indoneziei față de Ucraina

Widodo a declarat că Indonezia nu va trimite arme în Ucraina, ca răspuns la o solicitare a lui Zelenski, dar a oferit ajutor umanitar.

Războiul din Ucraina a fost din nou discutat atunci când Widodo a vorbit la telefon cu prim-ministrul japonez Fumio Kishida.

Președintele indonezian a cerut încetarea imediată a ostilităților și a subliniat necesitatea unei „soluții pașnice”.

Kishida a fost de acord că violențele trebuie să înceteze, dar a folosit un limbaj mai dur.

„O încălcare a suveranității și a integrității teritoriale prin utilizarea forței și a intimidării, precum și o încercare de a schimba unilateral status quo-ul prin forță sunt inacceptabile în orice regiune”, a declarat el.

Ultima călătorie cunoscută a lui Putin în afara Rusiei a fost o vizită la Beijing la începutul lunii februarie, unde el și președintele chinez Xi Jinping au dezvăluit un tratat de prietenie „fără limite” cu câteva ore înainte de a participa amândoi la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă.