Volodimir Zelenski vine cu acuzații grave la adresa lui Putin: ”În iulie va deveni evident că vine cu adevărat catastrofa”

Volodimir Zelenski vine cu acuzații grave la adresa lui Putin: ”În iulie va deveni evident că vine cu adevărat catastrofa”

Volodimir Zelenski trage semnalul de alarmă. Liderul de la Kiev spune că aproape jumătate din exporturile de cereale ale Ucrainei sunt blocate în prezent și totul din cauza trupelor lui Putin care au blocat principalele rute de export ale țării de la Marea Neagră și Marea Azov.

Președintele Ucrainei mesaj către Rusia. Ce spune Volodimir Zelenski

Zelenski spune despre această situație că ar putea degenera într-o potențială „catastrofă” pentru securitatea alimentară globală.

Vorbind vineri, pentru un think tank indonezian de politică externă în cadrul unui forum online, acesta a susținut că „22 de milioane de tone de cereale sunt ținute în silozuri în prezent. Nu le putem livra pe piețele internaționale unde sunt necesare chiar în acest moment”.

Acesta a adăugat că analizele făcute de ONU potrivit cărora foametea ar putea afecta alte 50 de milioane de persoane în acest an reprezintă o estimare „conservatoare”, acesta vrând să trimită un mesaj subtil că numărul celor afectați va fi mai mare.

„Foametea nu vine singură, este întotdeauna însoțită de haos politic care exacerbează situația, ruinează viețile oamenilor, creând condiții nesigure pentru oamenii obișnuiți. În iulie, când multe țări își vor epuiza stocurile de recoltă de anul trecut, va deveni evident că vine cu adevărat catastrofa.”, a spus el.

Totodată, Zelenski a acceptat invitația de a participa la summitul G20 din Indonezia din noiembrie. El a îndemnat gazdele să includă „doar națiuni prietene”, lăsând să se înțeleagă că Rusia ar trebui să fie exclusă de la summitul din Bali.

”Preşedintele Zelenski ni se va alătura prin videoconferinţă la începutul discuţiei noastre privind situaţia în Ucraina. Îngrijorarea noastră cea mai imediată este să ajutăm Ucraina, împreună cu partenerii noştri internaţionali, în nevoile sale de lichidităţi”, anunţă vineri preşeidntele Consiliului European Charles Michel în scrisoarea prin care-i invită pe şefii de stat şi de guverne din UE la summit.

Acesta a mai spus că cei 27 urmează să discute, de asemenea, despre ”susţinerea reconstrucţiei” Ucrainei, devastată de trei luni de invazia Rusiei.

Citește și: LIVE Război în Ucraina. Ziua 93. Opt persoane, printre care un bebeluș de 5 luni, au fost ucise într-un bombardament din Harkov. Zelenski acuză țările din Occident: „Se joacă cu Rusia”

 

Citește și: