Soluția lui Volodimir Zelenski pentru a combate fake news-ul rusesc: ce a anunțat președintele, ce se va întâmpla cu toate canalele de televiziune

Soluția lui Volodimir Zelenski pentru a combate fake news-ul rusesc: ce a anunțat președintele, ce se va întâmpla cu toate canalele de televiziune

Într-un discurs adresat națiunii sale duminică, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că a luat o decizie crucială, în ceea ce privește propaganda rusească, din ce în ce mai prezentă, în ciuda multelor măsuri luate împotriva acestui fenomen distructiv.

Mai exact, Volodimir Zelenski a dat un ordin prin „care combină toate canalele naționale de televiziune, al căror conținut de programe constă, în principal, din programe informaționale și/sau analitice informaționale, într-o singură platformă informațională de comunicare strategică”. Această platformă va purta numele de „United News”.

Dacă este să privim în perspectivă, mișcarea aceasta înseamnă sfârșitul, cel puțin temporar, al instituțiilor media ucrainene private, din acea țară. Zelensky a susținut că măsura este necesară pentru a combate propaganda rusească și pentru a spune adevărul despre războiul din Ucraina, pe care Rusia l-a pornit împotriva acestei țări, în urmă cu 26 de zile.

Volodimir Zelenski ia decizii fără precedent, obligat de situația tragică în care se află Ucraina, în prezent

Odată cu consolidarea mass-media, el a interzis, totodată „orice activitate” a unui număr de 11 partide politice. În mod evident, în cazul în care războiul se va sfârși, lucrurile vor reveni la normal, fiind vorba, așa cum am menționat anterior, de o decizie temporară, în lumina evenimentelor recente, ce necesită măsuri sporite de securitate atât fizică, cât și informațională.

Acțiunile de urgență au fost întreprinse conform regulilor legii marțiale. Zelenski a susținut că încearcă să instituie o „politică unificată de informare”, cu scopul de a reduce și chiar elimina fake news-ul cu care Kremlin-ul a „bombardat” canalele de televiziune, însă și mediul online.

În paralel, astăzi se va desfășura o nouă rundă de negocieri între Ucraina și Rusia. Lumea întreagă așteaptă cu „sufletul la gură” rezultatele, sperând ca, măcar de această dată, discuțiile dintre cele două țări să aibă un final pozitiv care să ducă la sfârșitul ororilor din Ucraina.