Zelenski confirmă retragerea trupelor ruse, care lasă în urmă un teren minat. „Sunt o grămadă de capcane”

Zelenski confirmă retragerea trupelor ruse, care lasă în urmă un teren minat. „Sunt o grămadă de capcane”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat retragerea trupelor ruse din regiunile de nord ale țării, Kiev și Cernihiv, lăsând în urmă un teren minat, plin de capcane. Liderul Ucrainei a atras atenția asupra pericolelor din casele, echipamentele și cadavrele abandonate. Totodată, liderul a făcut declarații importante și despre aderarea la NATO.

Zelenski, despre retragerea trupelor ruse din teritoriile de nord

Liderul de la Kiev a transmis un nou mesaj pentru ucraineni, în care vorbește despre retragerea trupelor ruse din regiunile Kievului și Cernihiv, menționând că această acțiune se desfășoară lent dar vizibil. Totuși, președintele Zelenski avertizează că urmează cel mai probabil bătălii dure în zonele Donbas și Harkiv. În plus, șeful statului ucrainean susține că rușii au lăsat în urmă o serie de pericole, teritoriul fiind minat.

„În urma lor rămâne un dezastru total și multe pericole, e adevărat. Minează întregul teritoriu. Case, echipamente, chiar cadavrele celor uciși. Sunt o grămadă de capcane, o serie de alte pericole”, a spus Zelenski.

Președintele Ucrainei a avertizat populația că este nevoie de precauție deocamdată, reîntoarcerea la viața normală fiind imposibilă pentru moment. Pe de altă parte, Zelenski susține că trupele ruse se regrupează în Donbas, spre Harkiv, pregătind lovituri mai puternice.

„Oricine se întoarce în această zonă trebuie să fie extrem de precaut. Încă este imposibil să ne întoarcem la viața normală, așa cum era ea înainte… Așteptați ca terenul să fie curățat, așteptați până ce aveți siguranța că nu mai sunt posibile bombardamente”, a mai spus el.

Președintele Ucrainei, despre aderarea la NATO

Zelenski acuză Rusia că încearcă să înroleze oamenii din Crimeea, acțiune care constituie o violare a normelor internaționale, menționând că în zonele de sud rușii au instalat provizoriu lideri, lansând amenințări asupra localnicilor și angajaților din administrația locală, în cazul în care nu colaborează.

Liderul ucrainean i-a numit colaboratori pe cei care acceptă poziția de lider interimar sub ocupația rusă. Pe de altă parte, președintele ucrainean susține că statul său nu acceptă un alt scenariu în afara victoriei în conflictul cu Rusia. Armata sa va răspunde cu toată puterea.

„Întrebarea este când se va termina. Aceasta este o întrebare profundă. Este o întrebare dureroasă. În afară de victorie, poporul ucrainean nu va accepta niciun rezultat”, a declarat Zelenski.

În privința aderării la NATO, liderul ucrainean susține că statul său ar putea fi o completare benefică pentru Alianța Nord-Atlantică.

„Este greu pentru noi să vorbim despre NATO, deoarece NATO nu vrea să ne admită. Cred că este o greşeală, deoarece dacă aderăm la NATO, facem NATO mult mai puternic. Noi nu suntem un stat slab. Nu ne propunem să ne facem mai puternici în detrimentul NATO… Suntem o completare, suntem locomotiva. Cred că suntem una dintre componentele importante ale continentului european”, a mai declarat preşedintele ucrainean.

Deocamdată, oficialii Alianței Nord-Atlantice nu sunt de acord ca Ucraina să facă parte dintre membrii NATO, ținând cont de avertismentele lansate de Rusia în acest context.

Citește și: