WhastApp te lasă fără bani pe card: cum eviți noua tentativă de fraudă, a făcut deja victime

WhastApp te lasă fără bani pe card: cum eviți noua tentativă de fraudă, a făcut deja victime

WhatsApp are peste două miliarde de utilizatori în fiecare colț al mapamondului, iar numărul nu pare să scadă prea curând. Din păcate, această popularitatea a venit la pachet cu o serie de probleme și nu mic este numărul persoanelor care au ajuns să piardă bani din cauza platformei lui Zuckerberg.

O nouă tentativă de fraudă a început să facă valuri pe WhatsApp. Aceasta a început în Marea Britanie, dar mecanismul din spate este atât de simplu încât pare improbabil ca victimele din România să fie prea departe. Nu de alta, dar apelează la instinctul tău matern sau patern, implică un pic de inginerie socială și, la final, răul ți-l faci cu mâna ta.

Fraudele pe WhatsApp, din ce în ce mai periculoase

Conform datelor obținute de cotidianul Mirror, un număr din ce în ce mai mare de britanici au început să primească mesaje ce par să vină de la un fiu sau fiică aflate într-o situație financiară foarte precară, într-un set dificil de circumstanțe.

Startul este cât se poate de simplu. Primești un mesaj care începe cu textul ”Hello mum” (Bună, mama) sau Hello dad (Bună, tata). Imediat îți este detaliată o situație care, la prima vedere, pare verosimilă. Nu de alta, dar ești contactat de un membru al familiei. Până la această oră, aproximativ 50.000 de lire sterline au fost obținute prin respectivul artificiu de la persoane nu foarte pricepute pe partea de tehnologie.

Victimele au făcut un virament mai mic sau mai mare într-un cont primit pe WhatsApp după ce li s-a atras atenția că fiul sau fiica și-au pierdut telefonul și au nevoie de bani să ajungă acasă sau, în cel mai bun caz, să achiziționeze un nou smartphone. ”Mamă, nu pot să fac plăți decât de pe propriul număr de telefon. Am o plată acum care trebuie achitată astăzi, iar acum este imposibil.” Cu aceste cuvinte este precedată solicitarea unei sume exacte.

Una peste alta, încearcă să fii cât se poate de precaut când vine vorba de bani, de solicitările financiare pe care le primești pe WhatsApp. Încearcă să vorbești la telefon cu persoana care îți cere bani, înainte să faci vreun virament. Fii și mai sceptic în momentul în care primește mesaje de la cineva al cărui număr de telefon nu îți este în agendă.

Citește și: