27 mai 2022 | 16:51

Un important oraș din Donețk a fost capturat de ruși. „Putin continuă să își croiască drum prin Donbas”

ULTIMA ORĂ
Un important oraș din Donețk a fost capturat de ruși. „Putin continuă să își croiască drum prin Donbas”

Trupele lui Vladimir Putin a reușit să preia controlul orașului Lyman din Regiunea Donețk. Chiar și consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Oleksii Arestovici, a confirmat informația care a fost transmisă de separatiștii din așa-numita Republică Populară Donețk, conform BBC.

Armata de la Moscova a pus stăpânire pe un nou oraș din Donețk. Ce spun ucrainenii

„Potrivit mai multor informații care n-au fost însă verificate, am pierdut orașul Lyman”, a spus Arestovici într-un mesaj video, precizând că „atacul rus a fost bine organizat”.

„Acest lucru arată, în principiu, nivelul crescut al managementului operațional și al abilităților tactice ale armatei ruse”, a adăugat el, conform BBC.

Consilierul lui Zelenski a venit cu precizările în contextul în care oficialul al regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, a spus că „Lyman era în mare parte sub controlul forțelor ruse” dar că armata ucraineană a ocupat noi poziții fortificate în zonă. Oficialii britanici spun că trupele lui Putin fac progrese lente, însă importante, în campania declanșată pentru ocuparea completă a regiunii Donbas din estul Ucrainei.

„Mi-e teamă că Putin, cu un mare preț pentru el și pentru armata rusă, continuă își croiască drum prin Donbas. El continuă să facă progrese graduale, lent, dar mă tem că sunt progrese palpabile și, prin urmare, este absolut vital să continuăm să-i sprijinim militar pe ucraineni”, a spus Boris Johnson într-un interviu pentru Bloomberg, vineri dimineață.

Boris Johnson a declarat că sunt necesare mai multe arme de atac în Ucraina, inclusiv sisteme lansatoare de rachete multiple cu rază lungă.

Pe de altă parte, un soldat rus a mărturisit cum s-a trezit în plin război cu ucrainenii. Anton s-a găsit dintr-o dată înconjurat de forțele ucrainene în timp ce gloanțele zburau peste tot în jurul său, unul dintre ele lovindu-l în mână.

Era prima noastră confruntare cu inamicul; noi nici nu trăsesem încă vreun glonț. Ne-au prins în ambuscadă și nu am putut să luptăm. A trebuit să ne predăm. Mulți dintre tineri nici nu puteau să își imagineze că am putea pleca la război. Ne-au spus despre asta în ultimul moment, în noaptea dinaintea invaziei. Până la urmă, este chiar nedrept felul în care autoritățile ruse m-au tratat. Am fost trimis în Ucraina complet nepregătit”, a spus Anton, un soldat rus de 21 de ani, într-un interviu pentru The Guardian.