27 mai 2022 | 14:56

Serghei Lavrov: „Occidentul a declarat război total Rusiei”. Lukașenko trimite trupe la granița cu Ucraina

ULTIMA ORĂ
Serghei Lavrov: „Occidentul a declarat război total Rusiei”.  Lukașenko trimite trupe la granița cu Ucraina

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat vineri  țările occidentale că duc un „război total” împotriva Rusiei, a poporului și culturii sale, în timp ce Moscova își continuă operațiunea militară în Ucraina.

Rusia afirmă că țările occidentale i-au declarat război total

„Occidentul ne-a declarat război nouă, întregii lumi rusești. Cultura de anulare a Rusiei și a tot ceea ce are legătură cu țara noastră a ajuns deja la limita absurdului”, a declarat Lavrov în cadrul unei reuniuni ministeriale.

El a acuzat Occidentul de interzicerea scriitorilor, compozitorilor și altor personalități culturale rusești.

„Se poate spune cu siguranță că această situație ne va însoți pentru mult timp”, a adăugat el.

Potrivit lui Lavrov, Washingtonul „și sateliții săi își dublează, triplează, cvadruplează eforturile pentru a ne limita țara”.

El a precizat că aceștia „folosesc cea mai largă gamă de instrumente – de la sancțiuni economice unilaterale până la propagandă complet falsă în spațiul mediatic global”.

„În multe țări occidentale, rusofobia de zi cu zi a devenit de o natură fără precedent și, spre marele nostru regret, este încurajată de cercurile guvernamentale dintr-un număr de țări”, a declarat Lavrov.

„În această situație, există o mare cerere pentru o discuție concretă despre cum dezvoltăm cooperarea noastră, cooperarea între ministerul nostru și societatea civilă, inclusiv la nivel de regiuni”, a adăugat el.

Capitalele occidentale au lovit Moscova cu sancțiuni fără precedent după ce președintele Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina la 24 februarie.

Lukașenko trimite trupe la granița cu Ucraina

Războiul ruso-ucrainean a intrat în cea de-a 93-a zi, cu un bilanț alarmant de morți în Ucraina. Mai mult, președintele Belarusului Alexander Lukașenko a anunțat la 26 mai că construiește un comandament militar sudic și trimite grupuri tactice de batalioane la granița cu Ucraina.

Deși Lukașenko nu a oferit detalii, grupurile tactice de batalioane sunt în mod normal formate din soldați motorizați, inclusiv tancuri. Casa Albă a transmis o înregistrare video în care președintele discută despre această acțiune cu oficiali militari.

În plus, potrivit ultimei actualizări operaționale a forțelor armate ucrainene, apărătorii au ucis în total 29.750 de militari ruși de la începutul conflictului, la 24 februarie.

Mai mult, forțele ucrainene au distrus 3.246 de transportoare blindate de trupe și aproape 1.300 de tancuri rusești.

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, forțele terestre rusești încearcă în continuare să încercuiască districtele Severodonetsk și Lysychansk, precum și să ocupe mai multe sate din nord-vestul Popasnei,