29 iun. 2022 | 09:21

Volodimir Zelenski solicită o comisie de anchetă pentru atacul de la Kremenciuk. Ce s-a întâmplat la ONU cu Rusia a devenit viral Video

ULTIMA ORĂ
Volodimir Zelenski solicită o comisie de anchetă pentru atacul de la Kremenciuk. Ce s-a întâmplat la ONU cu Rusia a devenit viral Video

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cere Consiliului de Securitate al ONU să trimită o comisie de anchetă la Kremenciuk, pentru a stabili că centrul comercial a fost distrus de rachete rusești. De asemenea, a solicitat un minut de reculegere pentru „toţi ucrainenii ucişi în război”.

Zelenski, apel la ONU după atacul de la Kremenciuk

Într-o intervenţie în direct la ONU, a doua după cea din 5 aprilie, liderul de la Kiev a solicitat din nou ca Federația Rusă să fie exclusă din Consiliul de Securitate şi să fie creat un tribunal care să judece „actele teroriste zilnice ale Moscovei”.

„Dacă aţi putea aduce un omagiu tuturor ucrainenilor care au fost ucişi în acest război, tuturor adulţilor, tuturor copiilor noştri, zeci de mii de oameni…Vă rog să le aduceţi un omagiu printr-un minut de reculegere”, a precizat Zelenski la finalul discursului său, ridicându-se în picioare.

Moment de reculegere pentru victimele războiului din Ucraina

Deși au fost luaţi prin surprindere de cererea președintelui ucrainean, cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite l-au imitat, la fel ca restul celor prezenţi în sală, potrivit imaginilor difuzate de ONU. Reprezentantul Rusiei s-a ridicat şi el, pentru a păstra minutul de reculegere. Cu puţin timp înainte de acest moment, Volodimir Zelenski denunţase invadarea ţării sale de către Rusia şi încălcarea Cartei Naţiunilor Unite.

„Rusia nu ar trebui să aibă drept de vot” în chestiuni legate de războiul din Ucraina şi „nu are dreptul să rămână în Consiliul de Securitate”, a spus șeful statului ucrainean, calificând ţara lui Putin drept un stat terorist care trebuie pedepsit.

Ce spune Rusia despre centrul comercial bombardat

Atacul asupra mall-ului din Kremenciuk a provocat aproximativ 20 de morţi şi zeci de răniţi şi dispăruţi. Kremlinul neagă că a vizat o ţintă civilă, susţinând că a bombardat, de fapt, un depozit de arme. În cadrul ședinței ONU, Dmitri Polianski a reiterat că Rusia a lovit „un depozit de arme europene şi americane”, nu un centru comercial.

„Dacă o rachetă ar fi lovit mall-ul, nu ar fi rămas nimic. Muniţia stocată în depozit a provocat un incendiu care s-a extins la centrul comercial”, a susținut oficialul rus. Apoi, Polianski s-a adresat ţărilor occidentale, spunând că livrările lor de arme Kievului nu fac decât „să prelungească agonia” executivului ucrainean.

Val de reacții la adresa Moscovei

Adjuncta secretarului general al ONU pentru Afaceri politice, Rosemary DiCarlo, a afirmat că „distrugerile trebuie să înceteze pentru binele Ucrainei, al Rusiei şi al întregii lumi”.

Înaintea sesiunii organizate la solicitarea Kievului, şase ţări (Franţa, Irlanda, Norvegia, Marea Britanie, SUA şi Albania), alături de ambasadorul ucrainean la ONU, au „condamnat ferm intensificarea atacurilor ruseşti cu rachete pe teritoriul Ucrainei ce vizează zone rezidenţiale şi infrastructura civilă, între 25 şi 27 iunie”, inclusiv cea care a vizat orașul Kremenciuk.