Prima reacție a Rusiei privind atacul de la mall Kremenciuk, soldat cu zeci de victime: „Am lovit un depozit de arme occidentale”

Prima reacție a Rusiei privind atacul de la mall Kremenciuk, soldat cu zeci de victime: „Am lovit un depozit de arme occidentale”

Rusia a efectuat un atac mortal cu rachete asupra unui centru comercial aglomerat din Ucraina. Mall-ul a fost bombardat intens, iar înăuntru se aflau în jur de 1.000 de persoane.

Un centru comercial din Ucraina, lovit de rachete

Update 28 iunie, ora 13.43. Ministerul rus al Apărării susține că forţele sale au tras rachete împotriva unui depozit de arme în oraşul ucrainean Kremenciuk, după care explozia ulterioară a muniţiei a declanşat un incendiu la mall-ul din apropiere.

„În Kremenciuk, forţele ruse au lovit un depozit de arme primite din SUA şi Europa cu armament aerian de înaltă precizie. Ca urmare a loviturii de precizie, armele şi muniţiile de fabricaţie occidentală concentrate în depozit (…) au fost atinse. Detonarea muniţiei depozitate pentru arme occidentale a provocat un incendiu într-un centru comercial nefuncţional situat lângă depozit”, au spus oficialii de la Kremlin.

Update 28 iunie, ora 07.32. Bilanţul morţilor al atacului cu rachete rusești asupra unui mall din Kremenciuk a crescut la 16 morţi şi 59 de răniţi, potrivit informaţiilor furnizate de şeful serviciilor de urgenţă ucrainene.

„La ora actuală, avem cunoştinţă de 16 morţi şi 59 de răniţi, dintre care 25 se află în spital. Informaţiile sunt în curs de actualizare”, a transmis Serghii Kruk.

Echipajele de intervenţie se concentrează pe „salvare, îndepărtarea dărâmăturilor şi stingerea incendiului”, a mai precizat oficialul ucrainean. Serghii Kruk a adăugat că toate echipajele lucrează intens, iar activitatea va continua „24 de ore din 24”.

Știrea inițială: În centrul comercial aglomerat din Kremenchuk se aflau în jur de 1.000 de cumpărători în momentul în care rachetele au plouat asupra clădirii în această după-amiază.

Supraviețuitorii panicați au încercat cu disperare să fugă în siguranță în timp ce complexul a izbucnit în flăcări, iar cerul s-a umplut de fum negru.

„Este imposibil să ne imaginăm numărul victimelor. Este inutil să sperăm la decență și umanitate din partea Rusiei’, a declarat Volodimir Zelenski.

Primarul orașului, Vitaliy Meletskiy, a declarat că rachetele au a provocat morți și răniți, dar nu a oferit cifre.

Kremenciuk este un centru industrial din centrul Ucrainei, situat pe malul râului Dnipro.

Orașul, care avea o populație de 217.000 de locuitori înainte de invazia Rusiei, găzduiește cea mai mare rafinărie de petrol din țară.

Acesta este doar cel mai recent atac efectuat de forțele lui Vladimir Putin împotriva civililor lipsiți de apărare din Ucraina, spitale, școli și case fiind distruse de-a lungul invaziei sale sălbatice.

Rusia continuă atacurile asupra civililor din Ucraina

În altă parte, Rusia continuă să organizeze un asalt total asupra ultimei fortărețe ucrainene din regiunea Lugansk din estul țării, „turnând foc” asupra orașului Lisichansk de la sol și din aer, a declarat astăzi guvernatorul local.

Guvernatorul din Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat că forțele rusești bombardează Lisichansk, după ce în ultimele zile au capturat orașul vecin Sevierodonețk.

Aceasta face parte dintr-o ofensivă rusă intensificată pentru a smulge regiunea mai largă Donbas de sub controlul guvernului ucrainean, în ceea ce experții occidentali spun că a devenit noul obiectiv principal al războiului președintelui Vladimir Putin în Ucraina, aflat acum în a cincea lună.

„Ei aruncă foc asupra orașului atât din aer, cât și de la sol. După cucerirea orașului Severodonețk, armata inamică și-a concentrat toate forțele pentru a captura (ultimul nostru) bastion din regiunea Lugansk: Lisichansk’, a declarat Haidai pentru The Associated Press.

Rușii încercau să blocheze orașul dinspre sud, ‘distrugând tot ceea ce artileria lor și lansatoarele multiple de rachete pot atinge’, a spus Haidai.

În ultimele săptămâni, trupele rusești au capturat mai multe sate și orașe la sud-est de Lisichansk și încercau să oprească accesul la oraș dinspre sud.

Între timp, la vest, primarul orașului Sloviansk – potențial următorul câmp de luptă major – a declarat că forțele ruse au tras cu muniție cu dispersie asupra orașului după zori, inclusiv una care a lovit un cartier rezidențial.

Săptămâna trecută, Zelenski a declarat că Rusia dorea să „captureze și să distrugă complet” Sloviansk.

Unda de șoc a exploziei de luni a aruncat în aer majoritatea ferestrelor blocurilor de apartamente din jur și mașinile parcate dedesubt, împrăștiind pe jos cu cioburi de sticlă.

În total, biroul lui Zelenski a declarat că cel puțin șase civili au fost uciși și alți 31 au fost răniți în cadrul bombardamentelor intense ale Rusiei împotriva mai multor orașe ucrainene în ultimele 24 de ore – inclusiv Kiev și orașe importante din sudul și estul țării.

Biroul a precizat că forțele rusești au tras rachete care au ucis două persoane și au rănit cinci în timpul nopții în Harkov și în apropiere de acesta, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, și au continuat să vizeze portul Odesa, un port cheie din sudul țării.