Liderii lumii condamnă atacul din Kremenciuk, numindu-l „crimă de război”: Putin va trebui să dea socoteală

Liderii lumii condamnă atacul din Kremenciuk, numindu-l „crimă de război”: Putin va trebui să dea socoteală

Cel puțin 16 persoane au murit, după ce două rachete rusești au lovit un centru comercial din Kremenciuk (Ucraina). Președintele Volodimir Zelenski a spus că 1.000 de oameni se aflau înăuntru în timpul atacului, pe care l-a descris „fără inimă”. Bombardarea acestui mall ucrainean echivalează cu o crimă de război, potrivit liderilor G7.

Omenirea este șocată de atacul rușilor din Kremenciuk

Luni, 27 iunie, două lovituri aeriene în orașul Kremenciuk au provocat cel puțin 16 morți și zeci de răniți. Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a declarat, la scurt timp după bombardament, că 1.000 de civili se aflau în mall. Liderii G7, care s-au întâlnit la un summit din Germania, au condamnat „solemn atacul abominabil” asupra centrului comercial.

„Suntem uniți cu Ucraina pentru victimele nevinovate ale acestui atac brutal. Atacurile fără discernământ asupra civililor nevinovați constituie o crimă de război. Președintele rus Putin și cei responsabili vor fi trași la răspundere”, au spus oficialii mondiali.

Reacția lui Zelenski după loviturile aeriene

Comentariile vin după ce Zelenski a descris atacul drept „unul dintre cele mai îndrăznețe acte teroriste din istoria Europei”: „Un oraș pașnic, un centru comercial obișnuit, în interior – femei, copii, civili de rând. Înainte de anunțarea alertei aeriene, erau aproximativ o mie de oameni (înăuntru). Din fericire, din câte știm în acest moment, mulți oameni au reușit să iasă. Dar mai erau persoane în interior; muncitori, niște vizitatori”.

„Numai teroriştii complet fără inimă, care nu ar trebui să fie pe pământ, pot lovi cu rachete un astfel de obiectiv. Și aceasta nu este o lovitură greșită de rachete, ci calculată”, a adăugat președintele Ucrainei.

Nu există ținte militare în apropierea mall-ului

Dmitro Lunin, guvernatorul regiunii Poltava, a insistat că nu există nicio țintă militară în apropierea centrului comercial. Imaginile video din interiorul clădirii, la câteva momente după atac, au arătat scene șocante în timp ce oamenii alergau spre ieșire. O persoană a strigat „e cineva acolo?”, în timp ce alta o căuta pe mama sa. O operațiune de salvare este în desfășurare, iar nouă dintre răniți se află în stare gravă, a declarat Kirilo Timoșenko, adjunctul șefului biroului prezidențial ucrainean.

Kremenciuk, care este locul celei mai mari rafinării de petrol din Ucraina, se află pe râul Nipro, în regiunea Poltava. Volodimir Zelenski a subliniat că mall-ul nu prezenta „nicio amenințare pentru armata rusă ” și „nu are „o valoare strategică”. Acesta a acuzat Moscova că a sabotat „încercările oamenilor de a trăi o viață normală, care îi înfurie atât de mult pe ocupanți”.